Błyskawiczne ciasto truskawkowe na herbatnikowym spodzie z kremem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Ten torcik to hit!
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc i w mojej kuchni zaczynają one odgrywać główną rolę. W tym torciku grają główne skrzypce. Świetnie komponują się z prostym kremem na bazie śmietanki, truskawkowego jogurtu i cukru. jeżeli obawiasz się przygotowywania torcików ze względu na kapryśny biszkopt, to w tym przypadku problem rozwiązuje się sam. Do stworzenia spodu wykorzystałam herbatniki maślane, które po krótkim leżakowaniu miękną i zamieniają się w miękką masę. Aż ciężko uwierzyć, iż ten deser powstał bez użycia piekarnika.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Ciasto truskawkowe a’la torcik
Składniki:
- 320 g herbatników
- 300 g truskawek
- 50 g cukru pudru
- 350 g jogurtu truskawkowego
- 200 ml śmietanki 36 proc.
Dodatki
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Herbatniki łamię w rękach na małe kawałki i przerzucam do miski. Dodaję pokrojone truskawki, jogurt truskawkowy oraz cukier puder i dokładnie mieszam.
Ciasto truskawkowe – Pyszności
- Na płaskim talerzu (będzie służył za podstawkę) układam rant do tortów, wypełniam go przygotowaną masą i wstawiam do lodówki.
Ciasto truskawkowe – Pyszności
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną masę. Opcjonalnie możesz ją dosłodzić cukrem pudrem, jeżeli jesteś fanem słodkich deserów.
- Bitą śmietanę rozprowadzam na powierzchni słodzonego ciasta. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny, aby herbatniki zmiękły.
Torcik truskawkowy – Pyszności
- Po tym czasie usuwam rant i dekoruję torcik pokrojonymi, świeżymi truskawkami. Część zostawiam z szypułką, aby dodać nieco zielonego akcentu. Ten deser świetnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego. Wystarczy dorzucić świeczki.
Smacznego!Ciasto truskawkowe – Pyszności