Sernik bez spodu - przepis na delikatne ciasto
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 1,5 kg twarogu półtłustego,
- 8 jajek,
- 250 g margaryny lub masła,
- szklanka cukru,
- 65 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
- skórka otarta z pomarańczy,
- cukier puder do dekoracji.
W naszej galerii zobaczysz jak zrobić krok po kroku puszysty sernik bez spodu
Jak zrobić sernik bez spodu?
- Zacznij od zmielenia twarogu w maszynce na średnich oczkach, na przemian z pokrojoną w kostkę margaryną. jeżeli lubisz kremowe serniki zmiel całość dwa lub trzy razy.
- Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w oddzielnych miskach.
- Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią, najlepiej używając miksera kuchennego.
- Gdy masa będzie gęsta i jasna, dodawaj stopniowo zmielony z margaryną ser.
- Wsyp mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z pomarańczy.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Na koniec delikatnie połącz ubite białka z serową masą. Możesz wymieszać całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Piecz ok. 1 godz. w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego!
Sposoby udekorowania sernika
Wierzch sernika możesz udekorować:
- cukrem pudrem,
- lukrem cytrynowym,
- polewą czekoladową,
- rozpuszczoną białą czekoladą,
- kajmakiem.