Szybkie ciasto – sprawdzony przepis
Nie musisz posiadać dużych zdolności kulinarnych, by przygotować pyszne ciasto. Mam dla ciebie przepis, który udaje się każdemu. Polecam rewelacyjne ciasto czekoladowe mieszane widelcem. To banalnie prosty do przygotowania wypiek, który smakuje obłędnie. Ciasto jest miękkie, wilgotne, ale i wyrośnięte. Pięknie prezentuje się na stole i z powodzeniem można podać je na spotkaniu z bliskimi. Proponuję oprószyć ciasto cukrem pudrem, ale równie dobrze można polać je roztopioną czekoladą, polewą kakaową czy lukrem.
Zobacz w galerii, jak prosto i gwałtownie możesz zrobić pyszne ciasto czekoladowe.
Przepis na ciasto czekoladowe mieszane widelcem
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia,
porcja: na blaszkę 23x35 cm,
poziom trudności: łatwy.
Składniki
suche składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
mokre składniki:
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 70 ml oleju,
- 5 łyżeczek powideł śliwkowych lub innego dżemu.
Najlepsze ciasta na herbatnikach. Sprawdzą się idealnie na piknik i grilla
Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które możesz łatwo przygotować na herbatnikach. Polecamy m.in. sernik Baba Jaga, tartę limonkową i ciasto leniwej…
Jak zrobić szybkie i proste ciasto czekoladowe?
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
- W dużej misce wymieszaj widelcem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
- Jajka wbij do małej miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj wszystkie pozostałe mokre składniki: mleko, olej i powidła.
- Wlej mokre składniki do suchych.
- Połącz wszystko widelcem. Nie musisz długo i dokładnie mieszać, wystarczy, iż nie będzie widać mąki.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka – po wbiciu w ciasto patyczek powinien być suchy.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
- Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: