Najprostsze ciasteczka na świecie. Przepis na ciasteczka francuskie, które zawsze się udają. Potrzebujesz jedynie 3 składników

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Pyszne i kruche ciasteczka francuskie to doskonały dodatek do kawy czy herbaty. Co ważne - zawsze się udają! Mam dla ciebie bardzo prosty i szybki do wykonania przepis na waniliowe kwadraciki z ciasta francuskiego. By je przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne i wypróbuj przepis na ciasteczka francuskie.

Przepis na ciasteczka francuskie z wanilią

czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenie
porcja na około 40 małych ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru waniliowego.

Jak zrobić ciasteczka francuskie?

  1. Zimne ciasto francuskie podziel na małe kwadraciki i prostokąciki. Możesz także wyciąć inne kształty np. serduszka.
  2. Jajko wbij do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj nim wszystkie ciasteczka.
  3. Całość posyp obficie cukrem waniliowym.
  4. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku na 200 stopni, przez 10 minut.

Zobacz także: Szybkie ciasteczka na patyku. Jak zrobić kolorowe cake pops? Polecamy najlepszy przepis

Słodkie przepisy z ciasta francuskiego

Z gotowego ciasta francuskiego można gwałtownie przygotować pyszne smakołyki. Bardzo dobrym pomysłem są rogaliki z czekoladą. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 15. To pyszny dodatek do porannej kawy czy herbaty.

Z ciasta francuskiego można zrobić także palmiery. To słodkie ciasteczka, które mają piękny kształt przypominający serce, liść czy motyla. Posypuje się je cukrem i cynamonem, odpowiednio zwija i piecze w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Na tłusty czwartek warto zrobić ekspresowe i pyszne faworki z ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić ciasto, zawinąć na kształt faworka czy kokardki i upiec. To karnawałowy przysmak w znacznie mniej tłustym wydaniu niż tradycyjny smażony chrust, ale zachowujący jego pyszną chrupkość.

Zobacz także: Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Sprawdzony przepis na paszteciki z pieczarkami i mięsem. Wyśmienite do barszczu czerwonego

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie ma uniwersalny smak tzn. można je doprawiać zarówno słodkimi i słonymi dodatkami. Idealnie nadaje się do przygotowywania dań obiadowych takich jak filet z kurczaka w cieście francuskim czy tarta z gruszkami i serem gorgonzola. Takie ciasto doskonale sprawdza się także do zrobienia błyskawicznych przekąsek na przyjęcia, karnawał czy inne okazje.

Polecane przekąski z ciasta francuskiego:

  • świnki w kocykach,
  • pikantne trójkąciki,
  • trójkąciki ze szpinakiem i fetą,

Najprostsze ciasteczka na świecie. Przepis na ciasteczka fra...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału