Najpiękniejsze ciasto z truskawkami? Tort red velvet smakuje tak samo dobrze jak wygląda [PRZEPIS]

g.pl 8 godzin temu
Tort red velvet to jeden z najładniejszych wypieków, jakie można sobie wyobrazić. Intensywnie czerwony kolor ciasta oraz truskawkowy top na bitej śmietanie to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia. Poznaj nasz przepis na red velvet i oprócz degustacji zaplanuj sesję zdjęciową z ciastem w roli głównej.
Wesele, walentynki, rocznica ślubu, a może baby shower? Okazji do podania obłędnego tortu red velvet nie brakuje. Dlaczego ta gra jest warta świeczki? Tort red velvet nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale też prezentuje się jak z bajki.


REKLAMA


Zobacz wideo Małgorzata Rozenek spełniła urodzinowe marzenie. Dostała od Radosława tortem po twarzy


Ciasto red velvet - lista składników
Co sprawi, iż ciasto red velvet będzie miękkie i puszyste i jednocześnie stworzy stabilną podstawę dla całej konstrukcji?


250 g masła (powinno być bardzo miękkie)
320 g drobnego cukru
370 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
2 łyżki kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki czerwonego barwnika w formie żelu


Red velvet - składniki na krem
Kluczem do sukcesu tego przepisu jest lekki krem o aksamitnej konsystencji, którym można wykończyć dekorację i stworzyć ścianki.


500 ml śmietanki 30% (bardzo zimnej)
370 g serka mascarpone
370 g serka kremowego
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo - 1 kg truskawek


Przepis na red velvet krok po kroku
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i posmaruj ją masłem. Dno dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Papier też posmaruj masłem i wysyp od środka mąką.
Piekarnik rozgrzej do 160°C, do miski miksera włóż miękkie masło, następnie dodaj ekstrakt z wanilii i cukier. Miksuj całość przez 10 minut do momentu, aż masa będzie puszysta w białym kolorze. Następnie wbij jajka.


Weź kolejną miskę i przesiej do niej mąkę, potem wsyp do niej sodę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj i ponownie przesiej przez sitko. Podziel na trzy partie i zacznij każdą z nich dodawać do utartej masy i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz całość z maślanką i barwnikiem spożywczym.


Tort red velvet (zdjęcie ilustracyjne) AlexPro9500 / iStock


Gotową masę przełóż do tortownicy, wyrównaj górę nożem i wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut, po tym czasie przeprowadź test drewnianego patyczka, który po wyjęciu powinien być suchy bez ciasta dookoła. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Ciasto, po tym jak ostygnie, podziel na trzy blaty. Następnie zajmij się kremem.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę, a później dodaj dwie łyżki cukru pudru (nie przestawaj miksować). Weź kolejną miskę, przełóż do niej obydwa sery i miksuj przez pół minuty do otrzymania gładkiej masy. Całość wymieszaj razem z bitą śmietaną i włóż na pół godziny do lodówki.
Masę podziel na cztery części, dwie z nich wykorzystaj do przełożenia blatów, pozostałe do boków i góry. Na górze ułóż truskawki i gotowy tort wstaw do lodówki.
Idź do oryginalnego materiału