Tort czekoladowy - doskonały na każdą okazję
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Dlatego desery z czekoladą w roli głównej będą smakowały z pewnością każdemu. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny tort czekoladowy. To ciasto, które udaje się za każdym razem. Nie wymaga nasączania, jest idealnie wilgotne.
Zobacz w galerii, jak upiec tort czekoladowy.
Przepis na tort czekoladowy
czas wykonania: ok. 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 220 g czekolady dobrej jakości (o dużej zawartości kakao),
- 220 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki,
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego).
polewa:
- 25 g masła,
- 30 g cukru,
- 75 ml śmietanki 30%,
- 20 g kakao,
- płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku (jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę),
- opcjonalnie: cukrowe kuleczki do dekoracji.