Najlepszy tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Idealne ciasto na wyjątkową okazję. Przepis na pyszny tort z błyszczącą polewą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ten tort pokochasz od pierwszego gryza. Jest czekoladowy, wilgotny, puszysty i pyszny. Dodatek dżemu z czarnej porzeczki zapewnia nieco kwaśnego, owocowego smaku. Całość zdobi kakaowa, błyszcząca polewa z dodatkiem żelatyny. Przekonaj się, jaki jest wyśmienity i wypróbuj przepis na tort czekoladowy.

Tort czekoladowy - doskonały na każdą okazję

Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Dlatego desery z czekoladą w roli głównej będą smakowały z pewnością każdemu. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny tort czekoladowy. To ciasto, które udaje się za każdym razem. Nie wymaga nasączania, jest idealnie wilgotne.

Zobacz w galerii, jak upiec tort czekoladowy.

Przepis na tort czekoladowy

czas wykonania: ok. 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 220 g czekolady dobrej jakości (o dużej zawartości kakao),
  • 220 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego).

polewa:

  • 25 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 75 ml śmietanki 30%,
  • 20 g kakao,
  • płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku (jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę),
  • opcjonalnie: cukrowe kuleczki do dekoracji.
Idź do oryginalnego materiału