Najlepszy przepis na mizerię. Magda Gessler zawsze dodaje ten składnik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mizeria według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva


Czy istnieje łatwiejsza i szybsza do przyrządzenia surówka, niż mizeria? Prawdopodobnie nie, co nie zmienia faktu, iż można przy niej trochę pokombinować. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na mizerię według wskazówek samej królowej polskiej sceny kulinarnej — Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do ogórków istotny składnik i przekonuje o tym, iż bez niego mizeria nie będzie idealna.

Klasyka polskiej kuchni i niedzielnego obiadu, orzeźwiający dodatek do mięsa i ziemniaczków, aż w końcu surówka, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i najmłodsi członkowie rodziny. O mizerii można mówić w samym superlatywach. Przygotowuje się ją niezmiernie szybko, a ogórki dostarczają nam tego, czego oczekuje się od każdej surówki — solidnej porcji wartości odżywczych.

Mizeria według Magdy Gessler – Pyszności; foto: Canva

Chociaż w wielu domach preferuje się przygotowanie mizerii na słodko, to jej słona wersja przez cały czas pozostaje na najwyższym stopniu podium popularności wśród Polaków. Również Magda Gessler, słynąca przecież z oddawania należnej uwagi potrawom, które na pozór jej nie wymagają, przyrządza mizerię w ten sposób. Jednak restauratorka przekonuje, iż nie tylko sól jest w tej surówce kluczowa.

Jak powstaje mizeria Magdy Gessler?

Magda Gessler uważa, że gęsta śmietana jest jedyną słuszną wersją tego produktu w przypadku mizerii. Do swojej surówki z ogórków restauratorka używa śmietany 12 lub 18 proc. To jednak niejedyna wskazówka do zrobienia idealnej mizerii. Jakie jeszcze zalecenia Magdy Gessler warto wziąć pod uwagę?

Zdaniem wielu osób ogórki do mizerii nie powinny być ścierane na tarce, a krojone. Taki zabieg sprawi, iż surówka będzie przyjemnie chrupała, a smak ogórków będzie wyraźnie wyczuwalny. Kiedy pokrojone warzywo trafi już do miski, należy dodać do nich łyżkę octu. Jest to również dobry moment na ich posolenie. Następny krok to odłożenie ogórków na pół godziny. Po tym czasie trzeba odlać z nich wodę, którą puściły.

Według wielu osób mizeria powinna być robiona z krojonych, a nie tartych ogórków – Pyszności; foto: Canva

Dopiero potem można dodać do warzywa cebulę, czosnek, koperek i ostatni element surówki — polecaną przez Magdę Gessler gęstą śmietanę. Przed wyłożeniem mizerii na talerz dopraw ją jeszcze pieprzem. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału