Krem do tortów i ciast
Krem jest ozdobą każdego wypieku. Odpowiednio przygotowany może stanowić prawdziwy rarytas. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na krem budyniowy. Przygotowuje się go bardzo prosto. Wystarczy ugotować budyń z m.in. mleka, żółtek i mąki, a następnie wystudzić i zmiksować z masłem. Krem ma wyjątkowy smak, pachnie wanilią i jest idealnie gładki i słodki. Świetnie komponuje się z owocami, bakaliami czy czekoladą. Możesz przechowywać go w lodówce do ok. 3 dni.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem budyniowy.
Przepis na krem budyniowy
Czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 750 ml mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe w proszku,
- opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 g miękkiego masła.
Idealny krem do tortów i ciast. Można go jeść łyżkami. Wypróbuj przepis
Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, iż się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i…
Jak zrobić dobry krem budyniowy do tortów i ciast?
- Przygotuj wszystkie składniki, wyjmij masło z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
- Połowę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
- Wstaw garnek z mlekiem i cukrem na mały ogień, do zagotowania.
- Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym lub skrobią i wanilią.
- Przelej masę przez gęste sito, przecierając ewentualne grudki.
- Powoli wlewaj masę jajeczną do gotującego się mleka, jednocześnie mieszając.
- Mieszaj i gotuj masę ok. 2 minuty. Ma być gęsta i gładka.
- Jeśli widzisz grudki w ugotowanej masie, to zmiksuj ją chwilę na wysokich obrotach.
- Przełóż ciepłą masę do innego naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając ją do wierzchu masy.
- Odstaw budyń do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj mikserem na wysokich obrotach.
- Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce budyniu.
- Zmiksuj na gładki krem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: