Najlepszy krem budyniowy. Zawsze wychodzi pyszny i gładki. Poznaj niezawodny przepis na wyśmienity krem do tortów, ciast i deserów

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak zrobić dobry krem budyniowy do ciast? Mam dla ciebie najlepszy przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. Krem smakuje wyśmienicie, jest gładki i idealnie słodki. Można posmarować nim torty, babeczki czy np. zastosować jako nadzienie do pączków i eklerków. Sprawdź, jaki jest pyszny i łatwy do zrobienia i wypróbuj sprawdzony przepis na krem budyniowy.

Krem do tortów i ciast

Krem jest ozdobą każdego wypieku. Odpowiednio przygotowany może stanowić prawdziwy rarytas. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na krem budyniowy. Przygotowuje się go bardzo prosto. Wystarczy ugotować budyń z m.in. mleka, żółtek i mąki, a następnie wystudzić i zmiksować z masłem. Krem ma wyjątkowy smak, pachnie wanilią i jest idealnie gładki i słodki. Świetnie komponuje się z owocami, bakaliami czy czekoladą. Możesz przechowywać go w lodówce do ok. 3 dni.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem budyniowy.

Przepis na krem budyniowy

Czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe w proszku,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 g miękkiego masła.

Idealny krem do tortów i ciast. Można go jeść łyżkami. Wypróbuj przepis

Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, iż się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić dobry krem budyniowy do tortów i ciast?

  1. Przygotuj wszystkie składniki, wyjmij masło z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
  2. Połowę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Wstaw garnek z mlekiem i cukrem na mały ogień, do zagotowania.
  4. Pozostałą część mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym lub skrobią i wanilią.
  5. Przelej masę przez gęste sito, przecierając ewentualne grudki.
  6. Powoli wlewaj masę jajeczną do gotującego się mleka, jednocześnie mieszając.
  7. Mieszaj i gotuj masę ok. 2 minuty. Ma być gęsta i gładka.
  8. Jeśli widzisz grudki w ugotowanej masie, to zmiksuj ją chwilę na wysokich obrotach.
  9. Przełóż ciepłą masę do innego naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając ją do wierzchu masy.
  10. Odstaw budyń do wystudzenia.
  11. Miękkie masło utrzyj mikserem na wysokich obrotach.
  12. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce budyniu.
  13. Zmiksuj na gładki krem.

Najlepszy krem budyniowy do ciast – jest idealnie gładki za ...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału