Najlepszy kapuśniak z młodej kapusty - smakuje jak u babci. Poznaj przepis na przepyszną i tradycyjną zupę z kapustą, boczkiem i ziemniakami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna, sycąca i tradycyjna zupa, która dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można ją bardzo łatwo i gwałtownie przygotować. Wystarczy pokroić składniki i pogotować przez 20 minut. Smakuje wyśmienicie, jak u babci. To idealne danie na wiosnę i lato. Wypróbuj sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami.

Szybka zupa - sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem. To pyszne i sycące danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zupa jest niemal błyskawiczna. By ją zrobić, potrzebujesz bulionu drobiowego lub warzywnego. jeżeli jednak go nie masz, to dopraw zupę dodatkowo lubczykiem, pietruszką, liściem laurowym i czosnkiem. Możesz dodać także kiełbasę. Kapuśniak z młodej kapusty to idealne danie na ciepłe dni.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 20 minut
porcja na: ok. 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Smakuje jak gołąbki, przyrządzisz ją szybciej i łatwiej. Danie dla całej rodziny!

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego, która smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków, ale jest znacznie szybsza i łatwiejsza do zrobienia. To…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Umyj i osusz warzywa. Kapustę posiekaj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na suchej patelni.
  5. Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i pogotuj 5 minut.
  6. Następnie wrzuć kapustę, marchewkę oraz podsmażony boczek z cebulą. Gotuj jeszcze 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
  8. Dodaj także sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Gotowe.

Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty. Tak robiły go nasze b...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału