Szybka zupa - sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem. To pyszne i sycące danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zupa jest niemal błyskawiczna. By ją zrobić, potrzebujesz bulionu drobiowego lub warzywnego. jeżeli jednak go nie masz, to dopraw zupę dodatkowo lubczykiem, pietruszką, liściem laurowym i czosnkiem. Możesz dodać także kiełbasę. Kapuśniak z młodej kapusty to idealne danie na ciepłe dni.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny kapuśniak z młodej kapusty.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 20 minut
porcja na: ok. 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- mała główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego lub surowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
- sól i pieprz do smaku.
Smakuje jak gołąbki, przyrządzisz ją szybciej i łatwiej. Danie dla całej rodziny!
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego, która smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków, ale jest znacznie szybsza i łatwiejsza do zrobienia. To…
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
- Umyj i osusz warzywa. Kapustę posiekaj.
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na suchej patelni.
- Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i pogotuj 5 minut.
- Następnie wrzuć kapustę, marchewkę oraz podsmażony boczek z cebulą. Gotuj jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
- Dodaj także sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: