Domowy dżem — łatwy przepis
Masz ochotę na domowy dżem? Proponuję łatwy przepis na pyszny dżem z rabarbaru. Jego wyjątkowy smak i aromat to zasługa dodatku skórki i soku z pomarańczy. Dżem jest lekko kwaskowy i nie za słodki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, placków śniadaniowych czy naleśników. Możesz wykorzystać go także do przygotowania pysznych krucho-drożdżowych ciasteczek z dżemem. Podaję proporcje na jeden słoiczek dżemu. Warto pamiętać, by podczas gotowania zamieszać masę co jakiś czas, by się nie przypaliła.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny dżem z rabarbaru.
Przepis na dżem z rabarbaru
czas przygotowania: 1 godzina
porcja na: 1 słoiczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 200 g cukru,
- 100 ml soku z pomarańczy,
- skórka z pomarańczy.
Idealne ciasto z rabarbarem. Zobacz prosty przepis, który wszystkich zachwyci
Masz ochotę na ciasto z rabarbarem? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść proste ciasto i upiec go z…
Jak zrobić dżem z rabarbaru?
- Rabarbar umyj i odetnij końce.
- Pokrój rabarbar na małe kawałki i przełóż do garnka.
- Pomarańcze umyj, osusz i zetrzyj skórkę — staraj się ścierać tylko wierzchnią warstwę owocu, jak najmniej naruszając białą część.
- Przekrój pomarańczę i wyciśnij sok.
- Dodaj do rabarbaru cukier oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Wstaw garnek na małym ogniu i mieszaj, aż się zagotuje.
- Gotuj 45 minut, co jakiś czas mieszając.
- Jeszcze ciepły dżem przełóż do czystego słoiczka. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: