Najlepszy dżem truskawkowy z przepisu babci. Jest tak pyszny, iż można go wyjadać łyżkami. Polecamy przepis na domowe przetwory z truskawek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: GettyImages/Maria Uspenskaya


Sprawdzony przepis na prosty dżem truskawkowy, który smakuje obłędnie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników, czyli owoców i cukru. Można jednak podkreślić słodko-kwaśny smak truskawek, dodając różnorodne przyprawy. W szczególności sprawdzi się wanilia i kardamon. Podpowiadamy przepis na dżem truskawkowy jak od babci.

Dżem truskawkowy – przepis podstawowy

Liczba porcji: 4 słoiki po 150 ml,
czas przygotowania: 4 godziny + 2 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru białego kryształ,
  • 250 ml wody,
  • 30 ml soku z cytryny.

Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?

Przygotowanie:

  1. Świeże truskawki należy dokładnie umyć, odsączyć na sitku z wody i oczyścić z szypułek.
  2. Następnie trzeba wsypać owoce go garnka i zasypać 500 g cukru na 3-4 godziny, aby puściły sok.
  3. Z reszty cukru i wody zrobić syrop cukrowy.
  4. Do gorącego syropu trzeba wsypać owoce, zagotować i odstawić na bok do wystudzenia.
  5. Gdy dżem ostygnie, należy ponownie go zagotować, aż owoce będą szkliste.
  6. Na koniec do dżemu truskawkowego trzeba wlać sok z cytryny i wymieszać.
  7. Przetwory można odszumować i przelać do wyparzonych słoików.
  8. Gotowy dżem truskawkowy można pasteryzować, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia.

Znajdź więcej inspirujących przepisów z truskawkami:

Masz ochotę na truskawki? Poznaj 9 najlepszych przepisów z tymi pysznymi owocami

Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych i sprawdzonych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. To m.in. popisowy tort śmietankowy z truskawkami oraz prosty deser Eton Mess z kremem i bezą. Sprawdź,…

Katarzyna Puczyńska

Dodatki do dżemu truskawkowego

W sezonie na truskawki można łączyć owoce z czerwonymi porzeczkami, agrestem lub malinami. A spośród warzyw truskawki uwielbiają towarzystwo rabarbaru. Tak powstała mieszanka będzie znakomicie smakować także najmłodszym. Ponadto warto sięgać po różne przyprawy, które podkreślą słodko-kwaśny smak truskawek. W szczególności podczas gotowania dżemu można dosypać szczyptę cynamonu.

Czytaj także: Makaron z truskawkami na obiad. Zobacz przepis na pożywniejszą wersję prostego dania. Zrobisz je w 10 minut

Sposób podania

Przed podaniem kanapki z dżemem truskawkowym można posypać ją uprażonymi płatkami migdałowymi. Świetnym pomysłem jest także zrobienie kanapki z domową nutellą i dżemem truskawkowym. Na słodki obiad lub podwieczorek można także podać naleśniki przełożone kremem kokosowym i truskawkami. Takie połączenie składników będzie zaskakiwać, a najwięksi smakosze będą się nad nim wprost rozpływać. Dobrej jakości dżem truskawkowy można wykorzystać także jako składnik dressingu do sałatki z pomidorów i miękkiego sera, np.: brie albo mozzarella.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału