Wyjątkowy deser na lato – lody w egzotycznych owocach
Wyjątkowym pomysłem na serwowanie lodów, jest umieszczenie uformowanych gałek w wydrążonych owocach i ozdobienie ich dodatkami (bakalie, wiórki kokosowe, posiekane owoce, polewa czekoladowa, drobne owoce). Ten sposób wykorzystywali starożytni Rzymianie. Taka oprawa lodowego deseru sprawi, iż goście na pewno będą zachwyceni. Przygotowanie takiego efektownego i nietuzinkowego letniego smakołyku jest bardzo łatwe i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności.
Do serwowania lodów świetnie się sprawdzą m.in.:
- kokosy,
- cytryny,
- pomarańcze,
- papaje,
- marakuje,
- melony,
- ananasy.
Najlepiej, gdy owoce są lekko podłużne, na przykład melon, albo posiadają naturalną miseczkę, taką jak pomarańcza czy kokos. jeżeli chcemy umieścić lody w owocach o miękkiej skórce, wybierajmy te o wydłużonym kształcie. W zależności od owocu odkrójmy górną część owocu lub przetnijmy go na pół i wydrążmy środek, usuwając pestki lub włókna. Uważajmy, żeby nie uszkodzić skórki, ponieważ lody mogłyby się wylać. Owocowa skórka będzie pełnić rolę ekologicznej miseczki.