Tradycyjny bigos - sprawdzony przepis
Do końca sierpnia trwa sezon na młodą kapustę. Warto wprowadzić to pyszne i zdrowe warzywo do naszej kuchni. Proponuję przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. To idealny pomysł na obiad na ciepłe dni. Jest sycący, aromatyczny i pyszny. Można dodać do niego kiełbasę, boczek, a także doprawić całość odrobiną koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego. Na koniec warto dodać solidną porcję świeżego koperku.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić najlepszy bigos z młodej kapusty.
Przepis na bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 duża cebula lub dwie małe,
- 200 g boczku wędzonego lub surowego,
- 300 g kiełbasy np. wiejskiej lub podwawelskiej,
- ok. 1 litr wody lub bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- koperek, ilość według uznania,
przyprawy:
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
zasmażka:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Najlepsza surówka do obiadu. Jest pełna witamin, a zrobisz ją tylko w 10 minut
Polecam sprawdzony przepis na szybką surówkę z młodej kapusty i marchewki. To świetny dodatek do dań mięsnych, ale również sprawdzi się jako pyszna przekąska. Surówka jest zdrowa, lekka, ma wyrazisty…
Jak zrobić tradycyjny bigos z młodej kapusty?
- Umyj i osusz kapustę. Posiekaj ją na mniejsze kawałki.
- Przełóż do garnka i zalej wodą lub bulionem. Wstaw do zagotowania.
- Kiełbasę obierz ze skórki, jeżeli to konieczne. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Na patelni podsmaż boczek, dodaj kiełbasę i podsmaż na rumiano.
- Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę, podsmaż ok. 3 minuty.
- Gdy kapusta zacznie się gotować, dodaj do niej podsmażony boczek z kiełbasą, cebulą i marchewką.
- Dodaj także wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.
- Na koniec przygotuj zasmażkę: na patelni podsmaż mąkę z olejem i mieszaj, aż całość będzie lekko brązowa.
- Dodaj do zasmażki kilka łyżek bigosu i wymieszaj, wrzuć całość do garnka z bigosem i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: