Najlepszy bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Poznaj tradycyjny przepis na wiosenny obiad dla całej rodziny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Proponuję pyszny bigos z młodej kapusty z koperkiem, kiełbasą i boczkiem. To łatwe i szybkie do przygotowania danie, które warto podać na wiosenny obiad np. z chlebem lub z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Bigos ma niepowtarzalny smak, jest delikatny i wyśmienity. Przekonaj się i wypróbuj przepis na bigos z młodej kapusty.

Tradycyjny bigos - sprawdzony przepis

Do końca sierpnia trwa sezon na młodą kapustę. Warto wprowadzić to pyszne i zdrowe warzywo do naszej kuchni. Proponuję przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. To idealny pomysł na obiad na ciepłe dni. Jest sycący, aromatyczny i pyszny. Można dodać do niego kiełbasę, boczek, a także doprawić całość odrobiną koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego. Na koniec warto dodać solidną porcję świeżego koperku.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić najlepszy bigos z młodej kapusty.

Przepis na bigos z młodej kapusty

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula lub dwie małe,
  • 200 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 300 g kiełbasy np. wiejskiej lub podwawelskiej,
  • ok. 1 litr wody lub bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • koperek, ilość według uznania,

przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,

zasmażka:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Najlepsza surówka do obiadu. Jest pełna witamin, a zrobisz ją tylko w 10 minut

Polecam sprawdzony przepis na szybką surówkę z młodej kapusty i marchewki. To świetny dodatek do dań mięsnych, ale również sprawdzi się jako pyszna przekąska. Surówka jest zdrowa, lekka, ma wyrazisty…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić tradycyjny bigos z młodej kapusty?

  1. Umyj i osusz kapustę. Posiekaj ją na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do garnka i zalej wodą lub bulionem. Wstaw do zagotowania.
  3. Kiełbasę obierz ze skórki, jeżeli to konieczne. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  4. Boczek pokrój w kostkę.
  5. Cebulę drobno posiekaj.
  6. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  7. Na patelni podsmaż boczek, dodaj kiełbasę i podsmaż na rumiano.
  8. Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę, podsmaż ok. 3 minuty.
  9. Gdy kapusta zacznie się gotować, dodaj do niej podsmażony boczek z kiełbasą, cebulą i marchewką.
  10. Dodaj także wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
  11. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.
  12. Na koniec przygotuj zasmażkę: na patelni podsmaż mąkę z olejem i mieszaj, aż całość będzie lekko brązowa.
  13. Dodaj do zasmażki kilka łyżek bigosu i wymieszaj, wrzuć całość do garnka z bigosem i dokładnie wymieszaj.
  14. Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotowe.

Najlepszy bigos z młodej kapusty. Świetnie smakuje z kiełbas...

+22 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału