Najlepsze wafelki z masą z galaretki i śmietanki. Takim przysmakiem zajadaliśmy się w dzieciństwie. Przepis na domowe wafle przekładane

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na deser, jak z dawnych lat? Proponuję popularny dawniej i zdecydowanie warty przypomnienia przepis na wafle z masą z galaretki. To znany deser z czasów PRL, któremu choćby dziś trudno się oprzeć. Są słodkie, kolorowe i mają owocowy zapach. Dodatkowo ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przekonaj się, jak pysznie smakują i przygotuj sobie wyśmienite wafle z galaretką.

Przepis na wafle z masą z galaretki

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: paczkę wafli
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • opakowanie wafli,
  • 300 g masła,
  • 400 g śmietanki 18%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 2 galaretki kiwi.

Najlepsze wafle z masą z mleka w proszku. Zobacz przepis

Wafle przełożone masą z mleka w proszku i kakao to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. Przepis nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger, przygotowywany był przez zaradne panie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić wafle z masą z galaretki?

  1. W garnuszku rozpuść 150 g masła z 3 łyżkami cukru.
  2. Ustaw mały ogień i dodaj 200 g śmietany i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, by masa się nie zagotowała.
  3. Do gorącej masy dodaj dwie galaretki kiwi i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  4. Podobnie przygotuj drugą masę z galaretką malinową.
  5. Gdy obie masy nieco przestygną, posmaruj nimi wafle.
  6. Zawiń wafle w folię spożywczą lub aluminiową i przygnieć np. drewnianą deską. Wafle należy obciążyć.
  7. Po około 2 godzinach możesz kroić wafle na mniejsze porcje. Smacznego!

Najlepsze wafelki z masą z galaretki i śmietanki. Takim przy...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału