Przepis na wafle z masą z galaretki
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: paczkę wafli
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- opakowanie wafli,
- 300 g masła,
- 400 g śmietanki 18%,
- 6 łyżek cukru,
- 2 galaretki malinowe,
- 2 galaretki kiwi.
Najlepsze wafle z masą z mleka w proszku. Zobacz przepis
Wafle przełożone masą z mleka w proszku i kakao to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. Przepis nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger, przygotowywany był przez zaradne panie…
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić wafle z masą z galaretki?
- W garnuszku rozpuść 150 g masła z 3 łyżkami cukru.
- Ustaw mały ogień i dodaj 200 g śmietany i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, by masa się nie zagotowała.
- Do gorącej masy dodaj dwie galaretki kiwi i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Podobnie przygotuj drugą masę z galaretką malinową.
- Gdy obie masy nieco przestygną, posmaruj nimi wafle.
- Zawiń wafle w folię spożywczą lub aluminiową i przygnieć np. drewnianą deską. Wafle należy obciążyć.
- Po około 2 godzinach możesz kroić wafle na mniejsze porcje. Smacznego!
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: