Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zrobić z truskawek, to świetnym pomysłem może być tiramisu truskawkowe. Prosty i szybki przepis na wspaniały deser.
Nie od dziś wiadomo, iż polskie owoce sezonowe dają wiele niezwykłych możliwości, związanych z przygotowaniem deserów, czy innych dań. Najlepszym składnikiem wydają się być truskawki, które mogą być podstawą przygotowania obiadu lub takich deserów, jak chociażby truskawkowe tiramisu. Jest smaczny i pięknie się prezentuje.
Truskawkowe tiramisu – popularny włoski deser w polskim wydaniu
Tiramisu truskawkowe to polska interpretacja popularnego włoskiego deseru. Ta wariacja na temat klasycznego tiramisu dodaje świeże, soczyste truskawki do tradycyjnej kompozycji kawy, serka mascarpone i biszkoptów nasączonych likierem. Owocowe nuty truskawek nadają deserowi lekkości i orzeźwiającego smaku, tworząc harmonijną kombinację z kremowym mascarpone. Tiramisu truskawkowe to idealny deser na ciepłe letnie dni, który zachwyca zarówno wzrok, jak i podniebienie.
Do przygotowania tiramisu najlepiej sprawdzą się świeże truskawki – Pyszności; Foto Canva.com
Tiramisu truskawkowe przepis
Truskawki i tiramisu to połączenie idealne. jeżeli nie masz pomysłu na deser, to poznaj tę recepturę właśnie teraz. Będzie smacznie, truskawkowo, kolorowo i idealnie na letnią porę. Wykorzystaj trwający sezon truskawek i zachwyć swoich gości.
Składniki:
- 100 ml kawy espresso,
- 9 podłużnych biszkoptów,
- 250 g serka mascarpone,
- 30 ml likieru Amaretto,
- 120 g śmietanki 30 proc.,
- 1 śmietan fix,
- 30 g cukru pudru,
- 200 g truskawek,
- 3 płaskie łyżki kakao.
Szklanka jest w stanie pomieścić 250 ml płynu. Wykorzystaj dwa pucharki do tiramisu, z których każdy ma pojemność 400 ml.
Aby utrzymać serek mascarpone i śmietankę kremówkę w odpowiednio niskiej temperaturze, trzymaj je w lodówce, aby były mocno schłodzone.
Truskawkowe tiramisu to deser, który zachwyca smakiem – Pyszności; Foto Canva.com
Przeczytaj także: Przygotowuję zawsze, gdy trwa sezon na truskawki. Moja rodzina uwielbia ten napój
Sposób przygotowania:
- Zaparz około 100 ml kawy espresso. Możesz użyć 4 espresso po 25 ml każde, przy czym jedno espresso parz z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy.
- Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru, takiego jak Amaretto, Frangelico, Marsala, Luxardo Maraschino, rum, brandy lub Bailey’s. Wymieszaj i odstaw.
- Przygotuj pucharki o pojemności 400 ml każdy lub inne odpowiednie naczynia.
- Wybierz biszkopty, na przykład biszkopty podłużne lady fingers. Użyj około 9 sztuk biszkoptów.
- Kiedy kawa z likierem się studzi, przygotuj krem. Umieść w naczyniu 250 g serka mascarpone, 120 g śmietanki kremówki 30%, 30 g cukru pudru i 1 saszetkę śmietan fix (9 gramów glukozy + ewentualnie 1/4 płaskiej łyżeczki skrobi ziemniaczanej). Ubijaj mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo zwiększając prędkość, aż krem stanie się sztywny.
- Zanurz biszkopty na dwie sekundy w przestudzonej kawie z likierem. Następnie przełam je na pół i ułóż na dnie pucharków.
- Na biszkopty nałóż pierwszą warstwę kremu, a następnie posyp odrobiną kakao.
- Wyłóż do pucharków połowę umytych, osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Możesz pokroić większe truskawki na mniejsze kawałki.
- Ponownie ułóż namoczone biszkopty i posyp je kakao. Następnie dodaj resztę kremu i pozostałe truskawki.
- Tiramisu truskawkowe jest gotowe do podania. Smacznego!