Sernik Izaura
SERNIK Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 3/4 szklanki cukru - 3 żółtka - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli
masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 1/2 szklanki cukru - 3 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 100 gram rozpuszczonego masła - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika)
piana z białek: - 3 białka - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli
Przygotowuję ciasto- mąkę mieszam z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, jogurtem naturalnym, szczyptą soli. Zagniatam 2 kule i wkładam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam jedną kulę, wykładam na blachę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Kiedy ciasto się studzi, ja zajmuję się masą serową. Miksuję jajka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, ser, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, roztopione masło. Przygotowaną masę wykładam na wystudzony spód i rozkładam na niej wiśnie.
Przygotowuję pianę- miksuję białka, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Rozkładam ją na serze i ścieram na to drugą kulę ciasta. Piekę ok. 70 minut w temp. ok. 170 'C (termoobieg).
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Cudny sernik gotowy! Jest on na prawdę rewelacyjny w smaku! ;-)
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy
Piana: - 2 białka - 2 łyżki cukru - szczypta soli
Dodatkowo: - brzoskwinie z puszki
Przygotowuję ciasto:
Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę. Przygotowuję masę serową:
Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy.
Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli.
Piekę ok. 1 godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po stwierdzeniu, iż sernik jest gotowy, gaszę piekarnik i trzymam w nim sernik przez kilka minut. Następnie uchylam drzwiczki i pozostawiam tak ciasto przez kilkanaście minut. Gotowe :-)
SERNIK Z KAKAOWĄ KRUSZONKĄ I CIEMNYM SPODEM
SKŁADNIKI (blaszka 24 x 26 cm): ciasto: - 1 kostka margaryny - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki kakao
masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy
Przygotowuję ciasto: Siekam margarynę, dodaję cukier, mąkę i kakao. Wyrabiam 2 kule (większą i mniejszą), daję do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowuję masę serową: Miksuję jaja, dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy, budyń, mleko i olej, na samym końcu dodaję ser. Całość miksuję przez chwilę na najniższych obrotach.
Mniejszą kulą schłodzonego ciasta wylepiam spód blaszki, wylewam na to masę serową, na to ścieram na tarce (lub rwę palcami) drugą, większą kulę. Piekę w temp. 160'C (pierwsze 30 minut), następnie w temp. 170'C (ok. 50 minut).
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
SKŁADNIKI: - herbatniki korzenne (na spód ciasta) - 1 kg sera z wiaderka - 3/4 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy - 5 jajek - 2 budynie śmietankowe - 3/4 szklanki oleju - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki mleka w proszku
Miksuję ze sobą ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń, następnie dodaję olej i mleko w proszku. Dokładnie całość łączę. W drugim naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana jest już ubita, dodaję do niej powstałą wcześniej masę serową na zmianę z mlekiem. Gotową masę wylewam na herbatniki i piekę ok. 1 godz. w temp. 180 ' C (grzałki góra - dół). Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam do całkowitego wystudzenia się ciasta.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać gorzką czekoladą lub też polewą z mleka w proszku (roztopić trochę masła, dodać troszkę cukru, wody i ok. pół szklanki mleka w proszku, chwilkę całość zagotować, dobrze mieszając - polewać jeszcze gorącą masą).
SERNIK Z ROSĄ
SKŁADNIKI: - okrągłe biszkopty do wyłożenia na spód blaszki
masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 2 budynie waniliowe - 3/4 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2,5 szklanki mleka - 2 całe jaja - 4 żółtka
delikatna pianka: - 4 białka - szczypta soli - 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieszczam stopniowo w misie miksera, miksując do połączenia się składników na gładką masę. Gotową masę wylewam na wyłożone biszkopty. Piekę ok. 55 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra dół). Po tym czasie wyciągam ciasto, wykładam na nie ubitą na sztywno pianę i z powrotem daję do pieca na ok.15 minut, nieco zmniejszając temperaturę. Po 15 minutach gaszę piec i zostawiam sernik jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika. Delikatne i pyszne ciasto gotowe ;-)
SERNIK GOTOWANY
SKŁADNIKI (foremka 22 x 24 cm): - 1 kg twarogu sernikowego - 4 jajka - 200 gr masła - 2/3 szklanki cukru - kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 gr) - 40 gr mąki ziemniaczanej - ok. 2/3 szklanki mleka - herbatniki do przełożenia serowej masy
W małym garnku rozpuszczam masło z cukrem. Do drugiego, dużego garnka, przekładam twaróg sernikowy, dodaję roztopione masło z cukrem i 4 jaja. Całość energicznie mieszam na małym ogniu przez ok. 5 minut nie doprowadzając do wrzenia. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrabiam dokładnie w mleku, a następnie przelewam do masy serowej. Zagotowuję całość przez ok. 3-4 minuty, dokładnie wszystko mieszając.
Połowę masy przekładam na blachę wyłożoną herbatnikami, na to kolejna warstwa herbatników, na herbatniki pozostały twaróg i na wierzch znów herbatniki. Całość dekoruję prostą polewą czekoladową (roztopione 4 kostki czekolady w dwóch łyżkach mleka) i posypuję kolorową posypką. Schłodzone ciasto przechowuję w lodówce, idealne jest po kilkugodzinnym schłodzeniu.
SERNIK Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli
masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 1/2 szklanki cukru - 3 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 100 gram rozpuszczonego masła - 1 cukier waniliowy
piana z białek: - 3 białka - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli
Przygotowuję ciasto: Mąkę mieszam z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, jogurtem naturalnym, szczyptą soli. Zagniatam 2 kule i wkładam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam jedną kulę, wykładam na blachę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C (termoobieg). Kiedy ciasto się studzi, ja zajmuję się masą serową. Miksuję jajka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, ser, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, roztopione masło. Przygotowaną masę wykładam na wystudzony spód.
Przygotowuję pianę- miksuję białka, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Rozkładam ją na serze i ścieram na to drugą kulę ciasta. Piekę ok. 70 minut w temp. ok. 170 'C (termoobieg).
Upieczony sernik posypać można cukrem pudrem. Gotowe!
SERNIK KAWOWY Z MĄKĄ ORKISZOWĄ
SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli
masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy - 1 łyżka mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego
Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C.
Przygotowuję masę serową:
Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut.
SERNIK Z KAJMAKIEM I ORZECHAMI
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm): spód ciasta:
- 1/2 kostki masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki drobnego cukru
- 2 żółtka
masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1/2 kostki masła - 5 całych jajek - 2 białka (pozostałość po jajkach do spodu ciasta) - 1 budyń waniliowy
dodatkowo: - 1/2 puszki kajmaku (ok. 200 gr) + ok. 3 łyżki mleka - uprażone na patelni orzeszki ziemne + niewielka ilość soli (ilość orzeszków potrzebna do pokrycia sernika lub wg własnych upodobań)
Przygotowuję ciasto na spód: Siekam masło, dodaję cukier, mąkę i żółtka. Tworzę kulę, którą chłodzę minimum 30 minut w lodówce, a następnie wykładam ją na spód tortownicy i podpiekam ok. 12 minut w temp. 170 ' C.
Przygotowuję masę serową: Wszystkie składniki miksuję ze sobą, tj. całe jaja, białka, cukier, budyń, kawałeczki masła i ser. Gotową masę wykładam na podpieczony spód i całość piekę 1 godzinę w temp. 160 ' C (grzałki góra/ dół). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę.
Kiedy ciasto jest już chłodne, posypuję je uprażonymi wcześniej orzeszkami, a następnie polewam masą kajmakową (masę wykładam wcześniej do małego garnczka, dodaję niewielką ilość mleka i delikatnie podgrzewam - masa nie jest wówczas taka gęsta i trudna do rozsmarowania). Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
|