Najlepsze roladki schabowe ze szpinakiem. Smakują obłędnie. To świetny przepis na popisowy świąteczny obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety na obiad, to wypróbuj przepis na roladki schabowe. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Podpowiadam, jak krok po kroku je przygotować. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i wypróbuj przepis na faszerowane roladki ze schabu.

Roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem - przepis

czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 9 roladek
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g sera typu mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Zobacz także: Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na soczystą pieczeń

Jak zrobić roladki ze schabu ze szpinakiem i serem?

  1. Schab pokrój na kotlety. Każdy dobrze rozbij.
  2. Posyp kotlety solą i pieprzem.
  3. Na patelni podsmaż szpinak. Gdy woda odparuje, dopraw go sokiem z cytryny, masłem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw do wystudzenia.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Na każdy kotlet nakładaj porcje szpinaku i startego sera.
  6. Zwiń w ciasną roladkę.
  7. Do trzech naczyń włóż kolejno mąkę, jajka i bułkę tartą.
  8. Jajka rozbij widelcem.
  9. Panieruj roladki najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  10. Smaż roladki po ok. 10 minut, na oleju, na małym ogniu. Możesz je także upiec w piekarniku.

Najlepszy przepis na roladki schabowe ze szpinakiem. Pyszny ...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału