Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na pyszny farsz i delikatne ciasto. Danie nie tylko na święta

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Domowe pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwy przysmak. Warto robić je nie tylko na święta. Podane z podsmażoną cebulką smakują rewelacyjnie. Mam dla ciebie dokładny przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak wykonać delikatne ciasto na pierogi i idealnie doprawiony farsz z kapustą i grzybami. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + moczenie suszonych grzybów w wodzie (kilka godzin)
Porcja na ok. 60 pierogów.
Poziom trudności: średni

Ulepione pierogi kładź na desce wysypanej mąką pszenną, by się nie skleiły. Katarzyna Puczyńska

Składniki na ciasto do pierogów:
Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli.

Farsz – składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 1 cebulka,
  • 0,5 łyżeczka kminku mielonego,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia farszu.

Zobacz także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

  1. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz.
  2. Następnie ponownie zalej je wodą i gotuj przez ok. 40 min. Odcedź zachowując wodę z ich gotowania.
  3. Odciśnij kapustę kiszoną i zalej wodą z gotowania grzybów. Gotuj ok. 45 minut. Odcedź.
  4. Posiekaj drobno kapustę i grzyby.
  5. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekaną kapustę i grzyby.
  6. Dopraw farsz kminkiem mielonym, majerankiem i solą i pieprzem do smaku.
  7. Przygotuj ciasto na pierogi: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wodę, jajko, olej i sól.
  8. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut.
  9. W dużym garnku nalej wody, dodaj łyżkę soli i wstaw na mały ogień.
  10. Porcje ciasta wałkuj na grubość 2 milimetrów i wykrawaj krążki dzięki szklanki lub foremki.
  11. Każdy krążek ciasta nadziej farszem i zlep.
  12. Gotuj pierogi przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe.

Zobacz także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. Sprawdź, jak kisić kapustę

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie. Z...

+15 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy na pierogi ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału