Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: ok. 2 godziny + moczenie suszonych grzybów w wodzie (kilka godzin)
Porcja na ok. 60 pierogów.
Poziom trudności: średni
Składniki na ciasto do pierogów:
Ciasto na pierogi:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 300 ml gorącej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli.
Farsz – składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 1 cebulka,
- 0,5 łyżeczka kminku mielonego,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia farszu.
Zobacz także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
- Namoczone grzyby odcedź i wypłucz.
- Następnie ponownie zalej je wodą i gotuj przez ok. 40 min. Odcedź zachowując wodę z ich gotowania.
- Odciśnij kapustę kiszoną i zalej wodą z gotowania grzybów. Gotuj ok. 45 minut. Odcedź.
- Posiekaj drobno kapustę i grzyby.
- Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekaną kapustę i grzyby.
- Dopraw farsz kminkiem mielonym, majerankiem i solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto na pierogi: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wodę, jajko, olej i sól.
- Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut.
- W dużym garnku nalej wody, dodaj łyżkę soli i wstaw na mały ogień.
- Porcje ciasta wałkuj na grubość 2 milimetrów i wykrawaj krążki dzięki szklanki lub foremki.
- Każdy krążek ciasta nadziej farszem i zlep.
- Gotuj pierogi przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe.
Zobacz także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. Sprawdź, jak kisić kapustę
+15
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy na pierogi ze Strony Kuchni: