Najlepsze muffinki bananowe. Są tak pyszne, iż trudno się im oprzeć. Przepis na muffinki bananowe z kawałkami czekolady

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Lubisz muffinki? Muffinki bananowe z czekoladą posmakują ci od pierwszego gryza. Mam dla ciebie sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na takie słodkości. Są idealnie puszyste, wilgotne i aromatyczne. To dobry pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych owoców. Taką słodką przekąskę można zabrać ze sobą na piknik, na podróż czy do pracy. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na muffinki bananowe.

Przepis na muffinki bananowe z czekoladą

czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 20 minut
porcja na 24 muffinki,
poziom trudności: bardzo łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Zobacz także: Muffinki czekoladowe. Tak pyszne, iż znikają w mgnieniu oka! Sprawdzony przepis na pyszne muffinki

Jak zrobić muffinki bananowe z czekoladą?

  1. Przygotowanie muffinek zacznij od umycia i obrania bananów. Rozdrobnij je widelcem.
  2. Weź dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól.
  3. Do drugiej miski wlej mokre składniki – jajko, olej, mleko. Wymieszaj widelcem i dodaj banany.
  4. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Wystarczy kilka ruchów łyżki, nie mieszaj za długo i za dokładnie.
  5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Wyśmienite babeczki z kremem kawowym. Zobacz najlepszy przepis

Pyszne babeczki z kremem kawowym to idealny przysmak na każdą okazję. Pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Mam dla Ciebie sprawdzony, prosty do przygotowania i niezawodny przepis na takie…

Katarzyna Puczyńska

Amerykańskie muffinki – jak je przygotować?

Muffinki to znane i lubiane słodkości w formie wysokich babeczek, bardzo popularne w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Popularne dodatki do muffinek to m.in.:

  • czekolada,
  • rodzynki,
  • orzechy,
  • owoce,
  • warzywa,
  • sery.

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste i szybkie. Często jest to jeden z pierwszych wypieków, jakiego uczą się dzieci. Wystarczy dzięki zwykłej łyżki połączyć suche składniki ze składnikami mokrymi. W dodatku można to zrobić wyjątkowo niedbale, ponieważ czym mniej wymieszamy składniki, tym muffinki wyjdą lżejsze i smaczniejsze.

Przepyszne muffinki bananowe. Są idealnie słodkie i wilgotne...

+11 Zobacz galerię

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału