Młynki do kawy manualne pozwalają nam zachować pełną kontrolę nad stopniem zmielenia ziaren. To bardzo ważne dla osób, które parzą kawę takimi metodami jak drip, kawiarka, aeropress czy french press. Są to również produkty mobilne, świetnie sprawdzające się poza domem i w podróży. W teorii, powinny być też tańsze niż modele elektryczne, jednak bardzo dobrej jakości produkty obsługiwane manualnie mogą dorównywać swoją ceną urządzeniom zasilanym elektrycznie.
Jedno jest jednak pewne, jeżeli lubisz samodzielnie mielić kawę, musisz wyposażyć się w dobrej jakości młynek ręczny. Poznaj więc najczęściej polecane modele!
Młynki do kawy manualne ranking:
1 miejsce

10.0/10 Recenzja
2 miejsce

9.5/10 Recenzja
3 miejsce

9.0/10 Recenzja
4 miejsce

9.0/10 Recenzja
5 miejsce

9.0/10 Recenzja
6 miejsce

8.5/10 Recenzja
1 miejsce
Comandante C40 MK4 Nitro Blade
ocena eksperta 10.0/10
Comandante C40 to młynek z żarnami Nitro Blade, które nie blokują ziaren kawy. Produkt został zaprojektowany tak, aby był w stanie zapewniać jak najdrobniejszy przemiał. Oferuje również regulację stopnia zmielenia w systemie "clicków", z blokadą wybranych ustawień.
Młynek jest wyposażony w dwa słoiczki na zmieloną kawę - jeden z brązowego szkła, a drugi z przezroczystego polimeru. Oba mieszczą około 40 g ziaren. Pozostałe części produktu zostały wykonane ze stali nierdzewnej (żarna, korba) i litego drewna.








2 miejsce
GEFU Santiago G-16331
ocena eksperta 9.5/10
GEFU Santiago G-16331 to młynek z ośmiostopniową regulacją grubości mielenia i antypoślizgową podstawą. Produkt został wykonany ze stali nierdzewnej, drewna bukowego, tworzywa ABS i szkła. Posiada żarna stalowe, a jego pojemność wynosi 80 g.




3 miejsce
Hario Skerton Plus
ocena eksperta 9.0/10
Hario Skerton Plus to młynek żarnowy z regulacją stopnia mielenia. Produkt dysponuje żarnami ceramicznymi. Posiada zbiorniczek na kawę o pojemności 100 g oraz praktyczną antypoślizgową podstawę. Młynek wykonano ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego.




4 miejsce
Hario Coffee Mill Dome
ocena eksperta 9.0/10
Hario Coffee Mill Dome to ręczny młynek z drewna i stali, wyposażony w ceramiczne żarna. Produkt oferuje funkcję regulacji stopnia zmielenia ziaren. Posiada pojemnik z wysuwaną szufladką na zmieloną kawę. Jego pojemność wynosi 35 g.





5 miejsce
HARIO CMHN-4 Canister
ocena eksperta 9.0/10
HARIO CMHN-4 Canister to młynek ze szklanym pojemnikiem i korbą ze stali nierdzewnej, zakończoną drewnianą gałką. Produkt przypomina urządzenie zabytkowe, ale jest wykonany bardzo nowocześnie. Korzysta z takich rozwiązań jak separujący system zatrzaskowy czy radełkowane nakrętki.
Młynek oferuje regulację stopnia zmielenia. Dysponuje żarnami ceramicznymi. Jego pojemność to aż 120 g.






6 miejsce
BROWIN 320500
ocena eksperta 8.5/10
BROWIN 320500 to prosty młynek wyposażony w ceramiczne żarno, z funkcją regulacji stopnia zmielenia. Produkt jest uniwersalny - można mielić w nim także sól czy przyprawy. Posiada również odpinaną rączkę, która ułatwia przechowywanie.
Młynek został wykonany ze szkła, tworzywa i metalu. Jego pojemność wynosi 35 g.




Sprawdź podobne rankingi:
- ranking zaparzaczy do kawy
- ranking młynków elektrycznych
- ranking szklanek do kawy
- ranking ekspresów przelewowych
- ranking kawiarek
- ranking ekspresów ciśnieniowych
Czy warto kupić ręczny młynek do kawy?
Młynek ręczny pozwala zmielić kawę ciszej i bardzo precyzyjnie, z łatwością kontrolując stopień rozdrobnienia ziaren. Takie narzędzia najczęściej wybierane są przez prawdziwych koneserów, którzy czerpią przyjemność z całego procesu przygotowania czarnego naparu. jeżeli Ty również preferujesz tradycyjne metody parzenia kawy, do Twojej kuchni powinien trafić dobrej jakości młynek z żarnami.
Kiedy korzystniej będzie wybrać młynek elektryczny? Z pewnością będzie on lepszy dla osób, którym zależy na czasie i wygodzie. Taki sprzęt zmieli kawę ekspresowo w ciągu kilku sekund i nie będzie wymagał od użytkownika żadnego wysiłku. Warto pamiętać jednak, iż jego głośność pracy znacząco różni się od dźwięków wydawanych przez młynki manualne.
Jaki młynek do kawy wybrać?
Wybierając młynek, który dopełni funkcjonalność Twojego ekspresu do kawy czy kawiarki, musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii, takich jak:
- materiał wykonania,
- pojemność,
- styl,
- regulacja grubości mielenia.
Każdy młynek do kawy zbudowany jest podobnie. Posiada korbę, mechanizm rozdrabniający ziarna (żarna) oraz pojemnik, do którego przesypywana jest rozdrobiona już kawa. Regulacja stopnia zmielenia najczęściej przyjmuje formę pokrętła. Charakterystyczny dźwięk „kliknięcia” oznacza zmniejszenie lub zwiększenie rozmiaru drobin. Najlepsze młynki posiadają również dodatkową blokadę, która zapobiega przypadkowej zmianie ustawień.
Jak widać, młynek ręczny jest stosunkowo prostym produktem, dlatego najważniejszy wpływ na komfort jego użytkowania i trwałość ma jakość wykorzystanych materiałów i jakość wykonania całego akcesorium.
Młynek żarnowy – jak działa?
Szukając młynka manualnego, bardzo gwałtownie natrafisz na określenie „młynek żarnowy”. Żarna to dwa elementy, które mielą kawę (nie siekają jej jak ostrza). Elementy te mogą być płaskie lub stożkowe, stalowe lub ceramiczne. Stożkowe żarna występują najczęściej w tańszych młynkach. Te płaskie stanowią zaś domenę młynków z wyższej półki.
Wybór pomiędzy takimi produktami to jednak nie tylko kwestia ceny. Żarna stożkowe są mniejsze, łatwiejsze do osadzenia w całej konstrukcji młynka, co przekłada się na niższy koszt produkcji. Żarna płaskie są zaś ostrzejsze, większe, dzięki czemu szybciej i dokładniej mielą kawę, o ile są połączone z mocną konstrukcją produktu. Warto podkreślić, iż płaskie żarna powinny generować mniej pyłu, rozdrabniając ziarna bardziej równomiernie. Jest to bardzo istotne, jeżeli zależy nam na doskonałej jakości naparu – mniej gorzkiego, za to bogatszego w swoim złożonym smaku.
Rodzaje młynków do kawy: młynki ceramiczne i stalowe
Do mielenia ziaren kawy możemy wybrać dzisiaj młynek automatyczny lub ręczny. Elektryczny młynek posiada noże (młynek udarowy) lub żarna. Z kolei młynek ręczny to zawsze młynek żarnowy. Kluczową różnicą pomiędzy dostępnymi produktami jest zaś nie tylko rodzaj żaren – stożkowe lub płaskie – ale również materiał ich wykonania. Do wyboru mamy:
- młynki ceramiczne,
- młynki stalowe.
Żarna ceramiczne są trwałe, jednak często niewystarczająco ostre, aby równo mielić ziarna zamiast ścierać je i miażdżyć. Z tego względu często zarzuca im się generowanie dużej ilości pyłu, który negatywnie wpływa na smak kawy.
Żarna stalowe (ze stali nierdzewnej) są twardsze, ostrzejsze i bardziej wytrzymałe niż ceramiczne. Pozwalają więc przygotować napar mniej pylisty, czyli zwyczajnie smaczniejszy. jeżeli więc szukasz solidnego produktu, który posłuży Ci latami i pozwoli cieszyć się wyśmienitą kawą, postaw na model stalowy.
Młynek ręczny do kawy: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.