Najlepsze lody jagodowe do zrobienia w domu - są banalnie proste i smakują obłędnie. Łatwy przepis na domowe lody z jagodami i śmietanką

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Domowe lody jagodowe to hit na lato. Są przepyszne, idealnie słodkie i kremowe, a do tego bardzo łatwe do zrobienia. Nie musisz używać maszynki do lodów — składniki wystarczy zmiksować, przelać do pojemnika i zamrozić. Nic prostszego! Są tak dobre, iż gdy tylko ich spróbujesz, to nie kupisz już gotowych lodów ze sklepu. Sprawdź i wypróbuj łatwy przepis na lody.

Domowe lody bez maszynki

Lody to najlepszy przysmak na lato. Warto zrobić je samodzielnie w domu, dzięki temu będą znacznie zdrowsze i lepsze w smaku. Mam dla ciebie prosty przepis na lody jagodowe. Zrobisz je bez maszynki. Lekko ubita śmietanka ze słodzonym mlekiem skondensowanym tworzy idealnie kremową i słodką bazę. Do tego soczyste i nieco kwaśne jagody. Pyszności! Możesz zrobić te lody dzień wcześniej, a przed podaniem chwile odczekać, by łatwiej się nakładały. Ja podałam je udekorowane listkami mięty.

Zobacz w galerii, jak zrobić lody jagodowe bez maszynki.

Przepis na lody jagodowe

czas przygotowania: ok. 20 minut + mrożenie
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g śmietanki 36%
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 10 łyżek jagód świeżych lub mrożonych,
  • 1 łyżeczka cukru (do jagód).

Takie lody robiły nasz babcie. Zobacz tradycyjny i najlepszy przepis

Domowe lody to prawdziwy smakołyk. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na lody z żółtek, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Tak przygotowała je dawniej moja mama i babcia. Lody są idealnie kremowe,…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić domowe lody z jagód?

  1. Umyj jagody.
  2. Przełóż jagody do garnka, dodaj cukier i pogotuj 1 minutę.
  3. Odrobinę rozgnieć jagody łyżką, możesz je także zmiksować blenderem.
  4. Przelej jagody z sokiem do miseczki i wystudź.
  5. Zimną śmietankę przelej do miski, dodaj mleko skondensowane słodzone.
  6. Miksuj ok. 3 minuty.
  7. Wlej jagody z sokiem i wymieszaj łyżką.
  8. Przelej masę do pudełka np. na mrożonki i zamknij.
  9. Wstaw do zamrażalnika.
  10. Po 2 godzinach przemieszaj widelcem. Ponownie wstaw do zamrażalnika na około 4 godziny. Gotowe.

Najlepsze lody jagodowe do zrobienia w domu - są banalnie pr...

+15 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału