Najlepsze kruche babeczki kakaowe. Zrobisz je bez problemu. Niezawodny przepis na przepyszne kruche babeczki z kajmakiem i malinami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę przygotować pyszny deser, którym z pewnością zaskoczysz gości? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym, malinami i orzechami. To wyśmienite słodkości, które z moimi wskazówkami przygotujesz bez problemu. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na kruche babeczki kakaowe.

Jak zrobić kruche babeczki? Sprawdzony przepis

Kruche babeczki wydają się być trudne i pracochłonne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko przestrzegać kilku wskazówek, by za każdym razem bez problemu przygotować pyszny wypiek. Mam dla ciebie przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym, malinami i orzechami. Pamiętaj o dobrym natłuszczeniu foremek na babeczki, następnie odstaw je na kilka minut, by masło zastygło. Foremki wypełniam ciastem i nakłuwam, by dobrze rosło. jeżeli martwisz się o równy wypiek, to możesz także obciążyć ciasto suchym ryżem lub fasolą. jeżeli ciasto opada w trakcie pieczenia, to odwróć foremkę, natłuść, przykryj ciastem i piecz tak do góry nogami. Tak już na pewno będzie idealne. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić kruche kakaowe babeczki.

Przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem

czas przygotowania: około 1,5 godziny
porcja na: ok. 35 babeczek
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto na kruche babeczki kakaowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 g kakao,
  • 200 g zimnego masła + 20 g miękkiego masła do posmarowania form na babeczki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,

krem kajmakowy:

  • 500 g masy kajmakowej lub krówkowej,
  • 200 g miękkiego masła,

dekoracja:

  • maliny,
  • dżem malinowy,
  • orzechy włoskie lub laskowe,
  • opcjonalnie kilka listków mięty.
Idź do oryginalnego materiału