Jak zrobić kruche babeczki? Sprawdzony przepis
Kruche babeczki wydają się być trudne i pracochłonne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko przestrzegać kilku wskazówek, by za każdym razem bez problemu przygotować pyszny wypiek. Mam dla ciebie przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym, malinami i orzechami. Pamiętaj o dobrym natłuszczeniu foremek na babeczki, następnie odstaw je na kilka minut, by masło zastygło. Foremki wypełniam ciastem i nakłuwam, by dobrze rosło. jeżeli martwisz się o równy wypiek, to możesz także obciążyć ciasto suchym ryżem lub fasolą. jeżeli ciasto opada w trakcie pieczenia, to odwróć foremkę, natłuść, przykryj ciastem i piecz tak do góry nogami. Tak już na pewno będzie idealne. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić kruche kakaowe babeczki.
Przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem
czas przygotowania: około 1,5 godziny
porcja na: ok. 35 babeczek
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto na kruche babeczki kakaowe:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 g kakao,
- 200 g zimnego masła + 20 g miękkiego masła do posmarowania form na babeczki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli,
krem kajmakowy:
- 500 g masy kajmakowej lub krówkowej,
- 200 g miękkiego masła,
dekoracja:
- maliny,
- dżem malinowy,
- orzechy włoskie lub laskowe,
- opcjonalnie kilka listków mięty.