Najlepsze kotlety siekane z piekarnika. Zrobisz je gwałtownie i to bez tłuszczu. Wypróbuj przepis na łatwy obiad z kurczakiem i papryką

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam pyszne i delikatne kotlety z filetu kurczaka, których nie trzeba smażyć w tłuszczu czy panierować. Wystarczy wymieszać składniki i upiec w piekarniku. To pomysł na szybki i łatwy obiad, który z pewnością posmakuje każdemu. Przekonaj się, jakie są dobre i sprawdź przepis na kotlety siekane z piekarnika.

Błyskawiczny obiad — sprawdzony przepis

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na drobiowe siekane kotlety z piekarnika. To pomysł na błyskawiczny obiad, który smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo pracy. Nie musisz smażyć mięsa w tłuszczu, wystarczy tylko wymieszać składniki, nałożyć na blaszkę i wystawić do piekarnika. Po 30 minutach danie jest gotowe. Kotleciki siekane doprawiłam czerwoną i zieloną papryką, żółtym serem i wyrazistymi przyprawami. Polecam podać je na ciepło z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatą z pomidorkami i fetą.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne kotlety siekane z piekarnika.

Przepis na kotlety siekane z piekarnika

czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia
porcja na: 7 kotletów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 3 łyżki startego sera np. gouda,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili.

Fantastyczne kotleciki szu szu polecają się na obiad. Ten przepis to hit

Drobiowe kotleciki szu szu to prawdziwy hit. Są szybkie do przygotowania, proste i smakują wyśmienicie. Ich sekretem jest wyjątkowa marynata. Możesz zrobić je na każdą okazję np. na wielkanocny obiad…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka w piekarniku?

  1. Filet z kurczaka oczyść i posiekaj na małe kawałki.
  2. Obie papryki umyj i pokrój w małą kostkę.
  3. Dodaj jajko, mąkę, starty ser i wszystkie przeprawy.
  4. Wymieszaj dokładnie masę na kotleciki.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Nakładaj masę łyżką na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.

Najlepsze kotlety siekane z piekarnika. Zrobisz je gwałtownie i ...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału