Najlepsze drożdżowe bułeczki z dżemem. Tak pyszne, iż palce lizać. Przepis na domowe drożdżówki, którym trudno się oprzeć

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem. Są idealnie puszyste, delikatne, a do tego zawsze się udają. Świetnie smakują na słodkie śniadanie lub na deser. Podpowiadam, jak je przygotować. To prostsze niż myślisz. Zobacz dokładne wskazówki krok po kroku, jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem.

Słodkie bułeczki - najlepszy przepis

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem. Możesz przygotować je na słodkie śniadanie lub deser. Takie domowe drożdżowe ciasto, pachnące masłem i wanilią, to prawdziwy rarytas. Do przepisu użyłam gładkiego dżemu różanego. Dobrym pomysłem jest także polukrowanie bułeczek. Dzięki temu będą pięknie wyglądać, dłużej zachowają świeżość i zyskają lekko cytrusowy posmak.

Zobacz w galerii, jak przygotować bułeczki drożdżowe z dżemem.

Przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: ok. 18 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dżem lub marmolada,
  • opcjonalnie lukier cytrynowy.

zaczyn drożdżowy:

  • 35 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Najlepszy przepis

Cynamonki drożdżowe to pyszne bułeczki ze słodkim cynamonowym nadzieniem. Pysznie smakują do porannej kawy czy herbaty. Można zrobić je także na specjalną okazję, np. na walentynki. Mam dla ciebie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem?

  1. Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę.
  5. Dodaj jajka, cukier, szczyptę soli, wanilię oraz zaczyn drożdżowy.
  6. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
  7. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczka i odstaw na ok. 30 minut.
  8. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i posmaruj go dżemem np.: truskawkowym.
  9. Zwiń w ciasną roladę.
  10. Podziel roladę na kawałki szerokości ok. 4 cm.
  11. Pośrodku każdego kawałka połóż drewniany patyczek np. do szaszłyków i dociśnij. To pomoże przygotować interesujący kształt bułeczek.
  12. Połóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  14. Gotowe i wystudzone bułeczki możesz dodatkowo polukrować.

Przepyszne drożdżowe bułeczki z dżemem. Zawsze się udają i s...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału