Najlepsze domowe pieczywo. Oto 11 prostych przepisów na chleby, bułki i rogaliki. Nie wymagają wiele pracy, a smakują wyśmienicie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Przygotowanie domowego pieczywa nie musi być trudne. Polecamy 11 sprawdzonych przepisów, które z naszymi wskazówkami zrobisz bez problemu. To m.in. błyskawiczne angielskie bułeczki scones, chlebki naan do zrobienia na patelni oraz aromatyczny chleb nocny z chrupiącą skórką, który nie wymaga zagniatania. Sprawdź, jakie są pyszne i wypróbuj nasze przepisy na pieczywo.

Domowe pieczywo. Sprawdzone przepisy

Mamy dla ciebie 11 przepisów na pyszne, domowe pieczywo. Wszystkie są sprawdzone, niezawodne i z naszymi wskazówkami zrobisz je bez trudu. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu, jak zrobić taki śniadaniowy smakołyk.

Polecane przepisy na domowe pieczywo:

  1. Angielskie bułeczki scones, do zrobienia w 10 minut i upieczenia w 20
  2. Proste bułeczki na kefirze
  3. Bułki do hamburgerów na zakwasie
  4. Chleb nocny bez zagniatania
  5. Chleb kukurydziany
  6. Rwany chlebek czosnkowy
  7. Chlebki naan do zrobienia na patelni
  8. Proste bajgle
  9. Chlebek na grilla, czyli focaccia z czosnkiem i natką pietruszki
  10. Puszysta focaccia z pomidorami
  11. Śniadaniowe rogale z makiem lub z czarnuszką
Zobacz galerię(12 zdjęć)

Pieczywo na zakwasie. Tradycyjny wypiek

Zakwas na chleb to prosta do wykonania receptura z mąki i wody, źródło kultur drożdżowych, które pomagają pieczywu rosnąć i wpływają na jego smak i aromat.

Podstawowa proporcja na zakwas to 200 g mąki żytniej i 200 ml wody. Po kilku dniach karmienia, czyli dodawania do mieszaniny małych porcji wody i mąki, zakwas ruszy i może być użyty do wypieku pieczywa.

Na zakwasie możemy przygotować np. bardzo zdrowy chleb Ezechiela. To pieczywo pełne cennych zbóż, bez ulepszaczy i konserwantów. Polecamy także przepis na prosty, domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej razowej.

Małpi chlebek to śniadaniowy fenomen! Zobacz przepis na cynamonowe bułeczki

Małpi chlebek to pyszny wypiek pachnący cynamonem i karmelem. Powstaje on z kulek ciasta oblanych syropem. Po upieczeniu tworzą one bułeczki do odrywania rękami. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić pieczywo na drożdżach?

Pieczywo na drożdżach jest pyszne, pięknie pachnie i ma apetyczną skórkę. Jest jednak dość pracochłonne do zrobienia, ponieważ musimy poczekać, aż ciasto dobrze podrośnie. Do wyboru mamy:

  • świeże drożdże, które najpierw należy wymieszać z odrobiną cukru, wody lub mleka i mąki,
  • drożdże suszone, które można wymieszać od razu z mąką.

Warto zapamiętać przelicznik: 7 g drożdży suszonych (zazwyczaj jest to jedno opakowanie) to 15 g drożdży świeżych.

Na drożdżach można zrobić wyśmienite francuskie bagietki, domowe kajzerki, bułeczki na kefirze, chleb nocny, a także wszystkie słodkie wypieki śniadaniowe. Polecamy szczególnie delikatne drożdżówki z serem.

Lubisz wytrawne wypieki? Wypróbuj puszysty chlebek z ziołami i czosnkiem

Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki pietruszki, posiekanego czosnku, rozmarynu i…

Anna Daniluk

Bułki i chlebki na proszku do pieczenia

Pieczywo na proszku do pieczenia lub na sodzie oczyszczonej polecane jest szczególnie osobom uczulonym na drożdże.

Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Takie pieczywo jest najszybsze do przygotowania. Warte polecenia są szczególnie angielskie bułeczki scones. Robi się je niemal ekspresowo:

  • mąkę pszenną łączymy z zimnym masłem i rozdrabniamy w palcach,
  • dodajemy mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia,
  • nie musimy wyrabiać ciasta, jedynie gwałtownie łączymy składniki,
  • na koniec wałkujemy, tniemy na trójkąty lub wycinamy koła i pieczemy.

Bułeczki scones najlepsze są w dniu wykonania. Pysznie smakuje także chlebek bananowy. Jest on przygotowywany na proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej, przeważnie na słodko, z dodatkiem bakalii.

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału