Najlepsze dania i ciasta na wielkanocny stół z przepisów od KGW z gminy Susiec

kronikatygodnia.pl 1 dzień temu
Śniadanie wielkanocne jest chyba „najbogatszym” śniadaniem, jakie jadamy w ciągu roku. Stół aż ugina się od przeróżnych dań i deserów. Nie może na nim zabraknąć jajek – symbolu życia, chleba, wędlin, barszczu białego lub żurku, chrzanu i ciast, w tym bogato zdobionych mazurków oraz puszystych bab drożdżowych.Na tydzień przed Wielkanocą podsuwamy naszym czytelnikom kilka sprawdzonych (a choćby nagradzanych) przepisów od naszych niezawodnych gospodyń. Tym razem przepisami dzielą się koła gospodyń z gminy Susiec w powiecie tomaszowskim.Żur wielkanocny (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)Żur według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Suścu, zdobył pierwsze miejsce. Żur wielkanocny od KGW Majdan Sopocki.Składniki na zakwas:3 l wody20 dag zakwasu3 kromki żytniego chleba1 łyżka soli5 ząbków czosnku3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoWszystkie składniki włożyć do słoja, zalać wodą i zostawić na 7 dni w ciepłym miejscu. Składniki na bulion:3 l wody2 żeberka1 udkoskóra z wędzonego boczkusólpieprzmajeranekliść laurowyWykonanie:W dniu przygotowywania żuru ugotować ze wszystkich powyższych składników bulion, a następnie dolewać do niego zakwas w ilości według własnych upodobań. Im więcej zakwasu, tym żur będzie kwaśniejszy.Żur podaje się ze świeżo startym chrzanem, ugotowanym jajkiem przekrojonym na ćwiartki, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i zwykłą wędzoną kiełbasą, pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, a także mięsem z żeberka ugotowanym w wywarze, kawałkami swojskiego twarogu oraz chlebem pieczonym na zakwasie.Twaróg do żurku (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)Składniki:0,3 dag twarogu2 żółtkasólWykonanie:Ser, żółtka i sól do smaku wymieszać w misce. Całość włożyć w lniany rożek i przycisnąć krążkiem, potem wyjąć i obsuszyć. Tak przygotowany ser można włożyć do koszyczka ze święconką. Dodawać do żuru.Członkowie KGW Majdan Sopocki Drugi: Krzysztof Mazur, Marzena Mazur, Wiktoria Łydzińska, Anna Momot, Adela Kolbus, Lidia Gąsiorek, Jacek Gąsiorek, Grażyna Kusiak, Małgorzata Czarnocka, Emil Czarnocki, Aniela Kuczyńska, Zdzisław Kuczyński i Małgorzata Bober.Krysztaliki (wg przepisu Marzeny Mazur z KGW Majdan Sopocki) Pani Marzena mówi, iż to najstarszy przepis, jaki ma w domu. Krysztaliki smakują dobrze od święta i nie tylko. Składniki na ciasto:6 żółtek2 całe jajka1 szkl. śmietany1 szkl. cukru2 opakowania cukru wanilinowego4 szkl. mąki1 łyżka amoniakuWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać, roztrzepać trzepaczką i upiec z nich 5 placków (należy ciasto równomiernie rozprowadzić na 5 blachach wyłożonych papierem). Składniki na masę budyniową:0,5 l mleka0,5 szkl. cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki maki pszennej1 kostka masła lub margarynyWykonanie:Mleko wlać do garnuszka, zostawiając nieco w szklance, by rozrobić w niej mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Dodać pół szklanki cukru i wymieszać. Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dolać resztę mleka z mąkami. Ugotować budyń. Zostawić do ostudzenia.Masło utrzeć z dodatkiem startej skórki z cytryny. Dodać budyń i zmiksować na gładką masę.Po ostygnięciu ciasta przekładać placki masą budyniową. Jedną warstwę posmarować kwaśnym dżemem, np. borówkowym. Wierzchnią warstwę polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.Babka szpinakowa (z przepisu od KGW Maziły)Babka według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobyła pierwsze miejsce.Babka szpinakowa KGW MaziłySkładniki na babkę200 g świeżego szpinaku1 szkl. cukru5 szt. jajek1 szkl. oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. mąki krupczatki1 szkl. mąki pszennejstarta skórka z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Liście szpinaku blendujemy z olejem na gładką masę. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, a następnie zblendowaną masę szpinakową, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i znów delikatnie mieszamy, by całkowicie nie rozbić piany. Gotową masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej delikatnie np. bułką tartą. Pieczemy około 45-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już suche. jeżeli jest, to znaczy, iż jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Babkę szpinakową dekorujemy wedle uznania.Na zdjęciu od lewej: Dorota Niedużak, Aleksandra Drążek, Agnieszka Nowak, Edyta Słotwińska, Wiesława Strumidło, Anna Portka z KGW Maziły. Do koła należą jeszcze trzy panie i siedmiu panów, których brakuje na fotografii.Ćwikła z chrzanem (wg przepisu od KGW Maziły)Składniki:0,5 kg buraków4 łyżki tartego chrzanu (może być więcej, jeżeli ktoś lubi bardzo ostrą ćwikłę)sok z cytryny do smakucukiersólWykonanie:Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie starte buraczki wymieszać z chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Buraczki doskonale komponują się z wędlinami. Chrzan poprawia trawienie. Mazurek sernikowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)Mazurek sernikowy w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobył wyróżnienie.Mazurek wielkanocny sernikowy od KGW Wólka Łosiniecka.Składniki na spód:2 szkl. mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao1/2 szkl. cukru200 g masła2 ugotowane żółtka1 łyżka śmietanySkładniki na masę serową:1/2 kg sera białego4 łyżki masła1/2 szkl. cukru1 łyżka cukru wanilinowego3 jajkaszczypta solisok z cytrynyDo ozdobienia:Lukier, orzechy, kajmak, skórka pomarańczowa, płatki migdałów.Wykonanie spodu:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Gdy powstanie kruszonka, dodać dwa żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i uformować na blaszce w dowolnym kształcie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 10 minut.Wykonanie masy serowej:Ciepłe masło przełożyć do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć.Jajka rozbić, oddzielając do osobnych misek żółtka od białek.Do miski z utartym z cukrem masłem stopniowo dodawać żółtka. Potem dodać ser (powinien być dwukrotnie przemielony przez maszynkę) i zmiksować. Wcisnąć sok z cytryny i ponownie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i połączyć, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostygniętego mazurka można dekorować wedle uznania, wykorzystując m.in. bakalie czy jadalne kwiaty. Na zdjęciu od lewej: Bartosz Paska, Alicja Paska, Magdalena paska, Anna Kijko, Teresa Kuryło, Monika Buczek, Marcin Paska, Elżbieta Kijko, Grzegorz Kijko z KGW Wólka Łosiniecka.Mazurek kajmakowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła100 g cukru pudru2 łyżki kwaśnej śmietany2 żółtka jajekZ podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy na kształt pisanki z warkoczem na wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 200°C.Składniki ma masę:Kostka masłaMasa kajmakowaKostkę masła ucieramy. Następnie dodajemy masę kajmakową i przez cały czas ucieramy. Do masy oddajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Gotową wykładamy na upieczony kruchy spód. Dekorujemy.
Idź do oryginalnego materiału