Ciasta i desery z czekoladą - najlepsze przepisy
Czekolada to prawdziwy rarytas. Doczekała się choćby swojego święta. Według kalendarza świąt nietypowych Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.
Polecamy ciasta i desery z czekoladą:
- Ciasto kostka hiszpańska z pysznym kremem z czekolady i kawy,
- Tort czekoladowy przekładany dżemem lub powidłami,
- Tort Sachera,
- Proste i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami,
- Ciasto czekoladowe z cukinii,
- Ciasto z Nutellą,
- Brownie mocno czekoladowe,
- Brownie z masłem orzechowym,
- Ciasto milionera z czekoladą i kajmakiem,
- Fondant czekoladowy,
- Kruche babeczki z kremem czekoladowym,
- Blok czekoladowy, jak z lat dzieciństwa,
- Babeczki z kremem z białej czekolady,
- Czekoladowe muffinki.
- Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe mieszane widelcem
Czekolada w kuchni
Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych na świecie. W kulinariach od lat dodawana jest do pysznych ciast i deserów, a także wytrawnych sosów czy sałatek. Doceniamy zarówno jej pyszny smak, jak i cenne adekwatności prozdrowotne.
Obecnie istnieje wiele odmian czekolady:
- czekolada gorzka, z zawartością kakao powyżej 70%,
- czekolada deserowa, zawiera od 30% do 70% miazgi kakaowej,
- czekolada mleczna, która ma od 20% do 30% kakao,
- czekolada biała, nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier,
- czekolada różowa lub rubinowa, która przygotowywana jest ze sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego, którym zawdzięcza swój kolor.
Najbardziej ceniona ze względu na adekwatności jest czekolada gorzka, która zawiera co najmniej 70% kakao.
Najprostsze ciasto czekoladowe
Wypieki z czekoladą nie muszą być trudne do przygotowania. Bardzo gwałtownie i prosto można zrobić pyszne czekoladowe ciasto mieszane jedynie łyżką:
- w jednej misce wymieszaj: 2 szklanki mąki, szklankę cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub cynamonu.
- w drugiej misce wymieszaj: 2 jajka, 1/4 szklanki oleju, 200 ml mleka. Wlej te składniki do miski ze składnikami suchymi.
- wymieszaj wszystko łyżką, nie musisz tego robić bardzo dokładnie.
- przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto będzie pysznie smakować posmarowane rozpuszczoną czekoladą. Możesz je także urozmaicić dodając orzechy, rodzynki czy owoce.
Idealne ciasto na lato. Tak pyszne, iż palce lizać
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. To idealny deser na lato, który warto podać po wcześniejszym…
Jaki deser można zrobić z czekolady?
Z czekolady warto przygotować pyszne i szybkie desery. Bardzo popularny jest ganache czyli kremem z czekolady i słodkiej śmietanki. Można przygotować także pyszne kakaowe bajaderki, z herbatników, bakali i polewy czekoladowej. Popularne i łatwe do zrobienia są także cake popsy czyli lizaki z ciasta, udekorowane czekoladą i kolorową posypką.
Jeśli masz ochotę na domowe czekoladki, to warto wypróbować przepis na trufle z marcepanem. Ciekawym pomysłem jest także deser a'la snickers, przygotowywany z kaszy jaglanej, czekolady, daktyli i orzechów.
Sprawdź także: Gorąca czekolada dla wytrawnych smakoszy. Zobacz przepis na czekoladę do picia. Szczypta chili podkręci wrażenia
Domowa czekolada - prosty przepis
Czekolada mleczna ma wielu zwolenników. Jest słodka, delikatna i cudownie rozpływa się w ustach. Masz ochotę na domową, mleczną czekoladę? Możesz ją gwałtownie i prosto przygotować. Potrzebujesz:
- 500 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 5 łyżek kakao,
- 1 szklanki cukru.
- pół szklanki wody.
Masło, kakao, cukier i wodę wystarczy rozpuścić i wymieszać z mlekiem w proszku. Taką masę należy przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu możesz kroić domową czekoladę na mniejsze kostki. Przepis możesz urozmaicić dodając np. migdały, rodzynki, suszoną żurawinę czy wiórki kokosowe.
Najlepsze wafle z masą z mleka w proszku. Zobacz przepis
Wafle przełożone masą z mleka w proszku i kakao to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. Przepis nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger, przygotowywany był przez zaradne panie…
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: