Przepis na ciasto fale Dunaju
czas przygotowania: około 1,5 godziny (w tym pieczenie)
porcja na blachę 23x33 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- ok. 5 jabłek,
krem:
- 500 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady,
- 1 łyżka masła.
Zobacz także: Pyszna i szybka szarlotka sypana, bez zagniatania ciasta. Sprawdzony przepis
Jak zrobić ciasto fale Dunaju?
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 170 stopni i opcję góra-dół.
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a jeżeli są duże, przekrój jeszcze każdą ćwiartkę na pół.
- Margarynę lub miękkie masło zmiksuj ze szklanką cukru i wanilią na jasną i puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
- Następnie stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Połowę ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugą połowę wymieszaj z kakao i wodą.
- Na wierzch jasnego ciasta wyłóż ciasto kakaowe.
- Poukładaj na cieście jabłka, lekko je dociskając, by powstały fale.
- Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
- Gotowe ciasto wystudź.
- Przygotowanie kremu zacznij od odmierzenia pół litra mleka. Odlej z niego około 1/2 szklanki, a resztę wymieszaj z cukrem i wanilią i ustaw na małym ogniu.
- Do odlanej porcji mleka dodaj oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka, przez cały czas mieszając.
- Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przełóż do miseczki.
- Krem należy schłodzić. Pamiętaj, by raz na jakiś czas go przemieszać; możesz także przykryć jego wierzch folią spożywczą – chodzi o to, by nie powstała na nim stężała warstwa.
- Utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę i stopniowo dodaj przestudzony krem.
- Rozsmaruj krem na cieście, a wierzch udekoruj polewą czekoladową – czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
Czytaj także: Wyśmienite ciasto rajska pianka. Jest pyszne i lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem
+18
Zobacz galerię
Zobacz przepisy na wypieki z jabłkami ze Strony Kuchni: