Najlepsze ciasto z jabłkami na świecie. Sekretem smaku jest pyszny krem. Przepis na ciasto "fale Dunaju"

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto fale Dunaju jest jednym z najpopularniejszych świątecznych wypieków z kremem. Łączy w sobie pyszny smak wanilii, czekolady i jabłek oraz pięknie prezentuje się na stole. Podpowiadam, jak je przygotować. To prostsze niż myślisz! Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto fale Dunaju.

Przepis na ciasto fale Dunaju

czas przygotowania: około 1,5 godziny (w tym pieczenie)
porcja na blachę 23x33 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • ok. 5 jabłek,

krem:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Zobacz także: Pyszna i szybka szarlotka sypana, bez zagniatania ciasta. Sprawdzony przepis

Jak zrobić ciasto fale Dunaju?

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni i opcję góra-dół.
  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a jeżeli są duże, przekrój jeszcze każdą ćwiartkę na pół.
  3. Margarynę lub miękkie masło zmiksuj ze szklanką cukru i wanilią na jasną i puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  5. Następnie stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Połowę ciasta przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Drugą połowę wymieszaj z kakao i wodą.
  8. Na wierzch jasnego ciasta wyłóż ciasto kakaowe.
  9. Poukładaj na cieście jabłka, lekko je dociskając, by powstały fale.
  10. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
  11. Gotowe ciasto wystudź.
  12. Przygotowanie kremu zacznij od odmierzenia pół litra mleka. Odlej z niego około 1/2 szklanki, a resztę wymieszaj z cukrem i wanilią i ustaw na małym ogniu.
  13. Do odlanej porcji mleka dodaj oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka, przez cały czas mieszając.
  14. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przełóż do miseczki.
  15. Krem należy schłodzić. Pamiętaj, by raz na jakiś czas go przemieszać; możesz także przykryć jego wierzch folią spożywczą – chodzi o to, by nie powstała na nim stężała warstwa.
  16. Utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę i stopniowo dodaj przestudzony krem.
  17. Rozsmaruj krem na cieście, a wierzch udekoruj polewą czekoladową – czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.

Czytaj także: Wyśmienite ciasto rajska pianka. Jest pyszne i lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem

Obłędne ciasto fale Dunaju. Najlepszy przepis na świąteczne ...

+18 Zobacz galerię

Zobacz przepisy na wypieki z jabłkami ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału