Domowe gofry - najlepszy przepis
Gofry to przysmak, który przywodzi na myśl słoneczne lato i słynne wakacyjne budki. jeżeli posiadamy gofrownicę, możemy bez problemu przygotować je samodzielnie w domu. Będą smakować jeszcze lepiej. Proponuję przepis na gofry na serku mascarpone. Są one idealnie chrupiące, słodkie i pachnące. Serek nadaje im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Gofry możesz podać na śniadanie np. z porcją owoców i jogurtu lub na deser z bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić ekstra chrupiące domowe gofry.
Przepis na gofry na serku mascarpone
czas przygotowania: ok. 15 minut + smażenie
porcja na: ok. 8 dużych gofrów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 170 g mąki pszennej,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 jajko
- ok. 150 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Czekoladowe gofry lepsze niż z wakacyjnej budki. Zobacz, jak je zrobić
Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Możesz bez problemu zrobić je w domu. Polecam przepis na chrupiące i pyszne czekoladowe gofry na maślance, podane z bitą śmietaną i owocami. Taki przysmak…
Jak zrobić chrupiące domowe gofry krok po kroku?
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem, wanilią i mlekiem. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
- Do jajeczno-mlecznej masy dodaj także ser mascarpone i olej. Wymieszaj.
- Stopniowo wsypuj suche składniki i mieszaj, aż całość się połączy — ciasto ma być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. jeżeli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Kładź po około trzy łyżki ciasta i smaż na złoty kolor — powinno to zająć około 3 i pół minuty.
- Podawaj gofry na ciepło same lub z ulubionymi składnikami.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: