Czy w tym sezonie świątecznym chcielibyście zastąpić swoje słodycze jakimiś zdrowszymi dobrociami? W takim razie trafiłeś we adekwatne miejsce! Dziś zrobimy wspólnie maślane ciasteczka BEZ szczypty mąki! Jest to zdrowsza forma przekąsek. Przygotowanie tego smakołyku jest naprawdę proste i oszczędza czas dzięki instrukcjom zdjęciowym i instrukcjom wideo. Nie bójcie się więc zaangażować w przygotowania najmłodszych domowników, dla których jest to świetna okazja do doskonalenia się w gotowaniu i pieczeniu.
Już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i zróbmy razem te boskie ciasteczka maślane, które nie zawierają choćby odrobiny mąki!
Mieszanka z kurczaka mielonego w cieście francuskim – Porada na wielki, słony przysmak!
Puszyste czekoladowe ciacha z herbatnikami – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Świetny przepis na ciasteczka BEZ mąki:
Co będzie nam potrzebne:
- 200 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- 2 żółtka
- 8 g proszku do pieczenia
- 300 g skrobi kukurydzianej
Plasterki jabłka z kremem serowym i budyniem waniliowym
Jak postępować:
1) Zacząć od kremowania zmiękczonego masła z cukrem pudrem. Dodać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać i dodać żółtka. Jeszcze raz dokładnie przepracować.
2) Teraz dodać skrobię kukurydzianą. Wymieszać i dodać proszek do pieczenia. Wyrobić ładne jednolite ciasto.
3) Następnie przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Zacznij formować ciasto w pojedyncze ciasteczka i układaj je na blasze.
4) Piec w temperaturze 170 stopni. Piecz od góry tylko przez pierwsze 5-10 minut. Uzyskasz ładne spękania jak na zdjęciu. Po tym czasie wstawiamy blachę na spód piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut.
5) Po ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.