Najlepsze ciasteczka maślane, które nie zawierają choćby odrobiny mąki!

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Czy w tym sezonie świątecznym chcielibyście zastąpić swoje słodycze jakimiś zdrowszymi dobrociami? W takim razie trafiłeś we adekwatne miejsce! Dziś zrobimy wspólnie maślane ciasteczka BEZ szczypty mąki! Jest to zdrowsza forma przekąsek. Przygotowanie tego smakołyku jest naprawdę proste i oszczędza czas dzięki instrukcjom zdjęciowym i instrukcjom wideo. Nie bójcie się więc zaangażować w przygotowania najmłodszych domowników, dla których jest to świetna okazja do doskonalenia się w gotowaniu i pieczeniu.

Już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i zróbmy razem te boskie ciasteczka maślane, które nie zawierają choćby odrobiny mąki!

Mieszanka z kurczaka mielonego w cieście francuskim – Porada na wielki, słony przysmak!

Źródło: youtube / Ricette dolci

Puszyste czekoladowe ciacha z herbatnikami – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!


Świetny przepis na ciasteczka BEZ mąki:

Co będzie nam potrzebne:

  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa
  • 2 żółtka
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 300 g skrobi kukurydzianej

Plasterki jabłka z kremem serowym i budyniem waniliowym

Jak postępować:

1) Zacząć od kremowania zmiękczonego masła z cukrem pudrem. Dodać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać i dodać żółtka. Jeszcze raz dokładnie przepracować.

Źródło: youtube / Ricette dolci

2) Teraz dodać skrobię kukurydzianą. Wymieszać i dodać proszek do pieczenia. Wyrobić ładne jednolite ciasto.

Źródło: youtube/Ricette dolci

3) Następnie przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Zacznij formować ciasto w pojedyncze ciasteczka i układaj je na blasze.

Źródło: youtube / Ricette dolci

4) Piec w temperaturze 170 stopni. Piecz od góry tylko przez pierwsze 5-10 minut. Uzyskasz ładne spękania jak na zdjęciu. Po tym czasie wstawiamy blachę na spód piekarnika i pieczemy kolejne 5-10 minut.

Źródło: youtube / Ricette dolci

5) Po ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.

Źródło: youtube / Ricette dolci

INSTRUKCJE WIDEO DLA CHRUPIĄCYCH CIASTECZEK MAŚLANYCH:

Idź do oryginalnego materiału