Najlepsze ciasta z kruszonką — sprawdzone przepisy
Kruszonka to pyszne uzupełnienie ciast. Dodaje im przyjemniej chrupkości i słodkości. Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na wypieki z kruszonką. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnych wskazówek, jak przygotować taki smakołyk. Warto je wypróbować. Są pyszne i z pewnością mile zaskoczysz nimi swoich gości.
Polecane wypieki z kruszonką:
- Crumble - owoce pod kruszonką
- Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
- Ciasto leniwej gospodyni z owocami i kruszonką
- Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
- Muffinki z jagodami i kruszonką
- Sernik królewski ze startym ciastem
- Tradycyjna szarlotka ze startym ciastem
Podstawowy przepis na kruszonkę
Perfekcyjnie przygotowana kruszonka jest słodka, rozpływająca się w ustach i idealnie chrupiąca. Jej proporcje różnią się od efektu, jaki chcemy uzyskać — podstawowe proporcje mąki, cukru i masła to 2:1:1. Bardziej delikatna wersja zakłada nieco więcej masła. Całość warto doprawić także szczyptą soli, dla podkreślenia smaku.
Jak zrobić kruszonkę?
- Mąkę pszenną przesyp do miski.
- Dodaj cukier i szczyptę soli.
- Na koniec dodaj zimne masło.
- Wymieszaj całość, rozgniatając rękami na małe drobinki.
Kruszonka po wymieszaniu składników powinna przypominać mokry piasek. Sucha mąka nie może być widoczna. Co ważne, przed pieczeniem warto kruszonkę dobrze schłodzić. jeżeli w piekarniku będzie za bardzo się rumienić, przykryj swój wypiek papierem do pieczenia.
Genialny trik na idealną kruszonkę. Nie każdy o tym wie
Mam dla ciebie niezawodny trik na idealną kruszonkę do wypieków. Podpowiadam jak sprawić, by była wyśmienita, delikatna, rozpływająca się w ustach i cudownie maślana. To bardzo proste i bardzo…
Kruszonka do ciasta na 3 sposoby
Jeśli znudziła ci się tradycyjna kruszonka z mąki pszennej, cukru i masła, to warto ją nieco urozmaicić. Wystarczy dodać kilka składników, nieco innych przypraw, a całość nabierze zupełnie innego smaku. Ważne, by posypać ciasto schłodzoną kruszonką i upiec na złoty kolor.
Polecamy 3 sposoby na mniej tradycyjną kruszonkę:
- kruszonka migdałowa — przygotowuje się ją podobnie jak klasyczną wersję, zastępując połowę ilości mąki pszennej zmielonymi migdałami,
- kruszonka ze startego kruchego ciasta — wystarczy odłożyć część kruchego ciasta, przygotowanego na spód naszego wypieku, dobrze schłodzić, a następnie zetrzeć na wierzch ciasta na tarce i upiec,
- kruszonka kakaowa — od podanej ilości mąki pszennej odejmujemy 2 łyżki, a zamiast nich dodajemy 2 łyżki kakao, dalej przygotowujemy kruszonkę tak jak zwykle.
Kruszonkę można doprawić przyprawami, nadając jej wyjątkowego aromatu. Polecamy szczególnie wanilię oraz cynamon. Świetnie sprawdzi się także kardamon, gałka muszkatołowa i imbir.
Masz ochotę na truskawki? Poznaj 9 najlepszych przepisów z tymi pysznymi owocami
Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych i sprawdzonych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. To m.in. popisowy tort śmietankowy z truskawkami oraz prosty deser Eton Mess z kremem i bezą. Sprawdź,…
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: