Najlepsze ciasta z jabłkami. Zachwycają smakiem i zawsze się udają. Polecamy 7 sprawdzonych przepisów na pyszne domowe wypieki z jabłkami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mamy dla ciebie 7 sprawdzonych przepisów na pyszne domowe ciasta z jabłkami. Są wyśmienite i sprawdzą się na każdą okazję. To m.in. kakaowo-waniliowe ciasto fale Dunaju z delikatnym kremem, jabłkami i polewą czekoladową oraz bardzo łatwa i szybka do zrobienia tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem. Sprawdź, jakie są przepyszne i wypróbuj nasze słodkie przepisy z jabłkami.

Najlepsze ciasta z jabłkami – sprawdzone przepisy

Masz ochotę na pyszny domowy wypiek? Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na najlepsze ciasta z jabłkami. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu ze wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taki smakołyk. Z pewnością znajdziesz faworyta na tej liście. Gorąco zachęcamy.

Polecane ciasta z jabłkami:

  1. Krucha tarta z jabłkami
  2. Ciasto fale Dunaju
  3. Prosty placek z jabłkami
  4. Ciasto z jabłkami i orzechami
  5. Kołacz z jabłkami
  6. Tarta z jabłkami i budyniem
  7. Tarta Tatin
Zobacz galerię(10 zdjęć)

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są nie tylko bardzo smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarczają nam wiele cennych witamin, składników mineralnych i sporą ilość błonnika pokarmowego. Pomagają dbać o układ pokarmowy, przyśpieszają metabolizm, a także obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Jabłko to dobre źródło witaminy C, jednak jej ilość zależy od odmiany. Kwas askorbinowy wzmacnia naturalne siły obronne organizmu przed infekcjami i wpływa na syntezę kolagenu, który napina skórę, przeciwdziałając jej wiotczeniu, oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. W owocach zawarte są witaminy z grupy B, uczestniczące w przemianach energetycznych, oraz wspierające działanie układu nerwowego. Jabłka, zwłaszcza te o czerwonej skórce, dostarczają pewne ilości witaminy A, beta-karotenu i luteiny. Ich rolą jest wzmacnianie narządu wzroku, a także skóry, która chroni przed infekcjami – czytamy na Stronie Zdrowia.

Jabłka są niskokaloryczne, w 100 g jest ok. 52 kcal. Warto uwzględnić je w naszej diecie. Owoce te zapewniają także uczucie sytości. W kuchni można wykorzystać je na wiele sposób. Najzdrowsze są jabłka jedzone na surowo, razem ze skórką.

Szybka surówka z pora i jabłka. Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu

Szukasz pomysłu na szybką i prostą surówkę do obiadu? Polecam przepis na surówkę z pora i jabłka. Jest pyszna, wyrazista w smaku, uniwersalna i niemal ekspresowa. Zrobisz ją w 15 minut. Przekonaj się,…

Katarzyna Puczyńska

Domowe szarlotki na każdą okazję

Szarlotka to dla wielu ulubione ciasto. Łączy w sobie sporą ilość jabłek oraz kruche, maślane ciasto. Można przygotować ją w wielu wersjach. Popularne są m.in.:

  • szarlotka z budyniem
  • szarlotka z bezą,
  • szarlotka z kruszonką,
  • szarlotka z pianką.

Polecamy pyszną szarlotkę królewską z biszkoptem, jabłkami, kremem i czekoladą. Taki popisowy wypiek z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Świetnie smakuje także szarlotkę z budyniem oraz bardzo prosta do zrobienia szarlotka sypana – nie wymaga ona zagniatania ciasta, składniki po prostu wsypujemy do formy.

Niezawodny sernik z jabłkami. Zrobisz go gwałtownie i bez pieczenia

Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszny sernik z jabłkami na herbatnikach. Ciasto jest pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Możesz podać je na każdą…

Katarzyna Puczyńska

Szybki deser z jabłek

Jabłka to także doskonały owoc do deserów przygotowywanych na ciepło. Najlepiej wybrać odmiany nieco kwaśne, które ładnie się rozpiekają np.:

  • szara reneta,
  • antonówka,
  • ligol,
  • champion.

W kilka minut przygotujesz pyszne jabłka w cieście francuskim. Możesz podać je same lub z gałką ulubionych lodów. Klasycznym i niezawodnym deserem są także jabłka pod kruszonką. Świetnie smakują posypane cynamonem, migdałami lub z bitą śmietaną.

Na deser polecamy również klasyczne racuchy z jabłkami.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału