Najlepsze ciasta z jabłkami – sprawdzone przepisy
Masz ochotę na pyszny domowy wypiek? Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na najlepsze ciasta z jabłkami. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu ze wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taki smakołyk. Z pewnością znajdziesz faworyta na tej liście. Gorąco zachęcamy.
Polecane ciasta z jabłkami:
- Krucha tarta z jabłkami
- Ciasto fale Dunaju
- Prosty placek z jabłkami
- Ciasto z jabłkami i orzechami
- Kołacz z jabłkami
- Tarta z jabłkami i budyniem
- Tarta Tatin
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka są nie tylko bardzo smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarczają nam wiele cennych witamin, składników mineralnych i sporą ilość błonnika pokarmowego. Pomagają dbać o układ pokarmowy, przyśpieszają metabolizm, a także obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
Jabłko to dobre źródło witaminy C, jednak jej ilość zależy od odmiany. Kwas askorbinowy wzmacnia naturalne siły obronne organizmu przed infekcjami i wpływa na syntezę kolagenu, który napina skórę, przeciwdziałając jej wiotczeniu, oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. W owocach zawarte są witaminy z grupy B, uczestniczące w przemianach energetycznych, oraz wspierające działanie układu nerwowego. Jabłka, zwłaszcza te o czerwonej skórce, dostarczają pewne ilości witaminy A, beta-karotenu i luteiny. Ich rolą jest wzmacnianie narządu wzroku, a także skóry, która chroni przed infekcjami – czytamy na Stronie Zdrowia.
Jabłka są niskokaloryczne, w 100 g jest ok. 52 kcal. Warto uwzględnić je w naszej diecie. Owoce te zapewniają także uczucie sytości. W kuchni można wykorzystać je na wiele sposób. Najzdrowsze są jabłka jedzone na surowo, razem ze skórką.
Szybka surówka z pora i jabłka. Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu
Szukasz pomysłu na szybką i prostą surówkę do obiadu? Polecam przepis na surówkę z pora i jabłka. Jest pyszna, wyrazista w smaku, uniwersalna i niemal ekspresowa. Zrobisz ją w 15 minut. Przekonaj się,…
Domowe szarlotki na każdą okazję
Szarlotka to dla wielu ulubione ciasto. Łączy w sobie sporą ilość jabłek oraz kruche, maślane ciasto. Można przygotować ją w wielu wersjach. Popularne są m.in.:
- szarlotka z budyniem
- szarlotka z bezą,
- szarlotka z kruszonką,
- szarlotka z pianką.
Polecamy pyszną szarlotkę królewską z biszkoptem, jabłkami, kremem i czekoladą. Taki popisowy wypiek z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Świetnie smakuje także szarlotkę z budyniem oraz bardzo prosta do zrobienia szarlotka sypana – nie wymaga ona zagniatania ciasta, składniki po prostu wsypujemy do formy.
Niezawodny sernik z jabłkami. Zrobisz go gwałtownie i bez pieczenia
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszny sernik z jabłkami na herbatnikach. Ciasto jest pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Możesz podać je na każdą…
Szybki deser z jabłek
Jabłka to także doskonały owoc do deserów przygotowywanych na ciepło. Najlepiej wybrać odmiany nieco kwaśne, które ładnie się rozpiekają np.:
- szara reneta,
- antonówka,
- ligol,
- champion.
W kilka minut przygotujesz pyszne jabłka w cieście francuskim. Możesz podać je same lub z gałką ulubionych lodów. Klasycznym i niezawodnym deserem są także jabłka pod kruszonką. Świetnie smakują posypane cynamonem, migdałami lub z bitą śmietaną.
Na deser polecamy również klasyczne racuchy z jabłkami.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: