Pamiętam, jak film Red Velvet wstrząsnął mną, kiedy zobaczyłam go po raz pierwszy. Zupełnie inaczej zadziałało na mnie jednak brownie red velvet, które poruszyło mnie w zdecydowanie bardziej pozytywny sposób. Jest niewiarygodnie wilgotne, lekko ciągnące i pełne głębokiego, czekoladowego smaku. A ten kolor? Po prostu hipnotyzujący! To jeden z tych deserów, które potrafią skraść serce już przy pierwszym kęsie.
Nie bez powodu brownie red velvet stało się jednym z moich ulubionych wypieków na święta – wygląda pięknie na stole, smakuje jeszcze lepiej i zawsze robi wrażenie na gościach. jeżeli szukasz czegoś efektownego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki potrzebne do brownie red velvet
Aby przygotować idealne brownie w stylu red velvet, potrzebne są proste, ale dobrze dobrane składniki, które razem tworzą wyjątkowo aksamitną i wilgotną strukturę ciasta. Masło i ciemne kakao nadają deserowi głęboki smak, cukry dbają o odpowiednią słodycz i konsystencję, a odrobina barwnika sprawia, iż brownie zyskuje ten charakterystyczny, hipnotyzujący czerwony kolor. W połączeniu z jajkami, mąką i kilkoma dodatkami tworzą one bazę, która po upieczeniu staje się nie tylko piękna, ale i niesamowicie pyszna.

Ciasto biało-czerwone nie tylko jako brownie
Red velvet to nie tylko brownie. Ten wyjątkowy, aksamitny deser ma wiele odsłon — i każda z nich potrafi zachwycić. Piekłam również tort red velvet i wyszedł absolutnie fantastyczny, wilgotne blaty, delikatny smak kakao i ten charakterystyczny kolor, który od razu przyciąga wzrok. To ciasto ma w sobie coś eleganckiego i świątecznego, dlatego świetnie sprawdza się zarówno na większe okazje, jak i wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.
Wybierz Swój ulubiony przepis na brownies
A jeżeli nie macie czerwonego barwnika pod ręką, absolutnie nie ma czym się przejmować. Z tego przepisu można przygotować także klasyczne brownie czekoladowe. Wyjdzie równie pyszne, wilgotne i intensywne w smaku.
Na blogu znajdziecie również wiele innych propozycji na brownie jak aromatyczne brownie z kawą dalgona, lekkie brownie jogurtowe z czekoladą, letnie brownie z jagodami, a także moje ulubione sernikobrownie, czyli idealne połączenie sernika i brownie w jednym cieście. Każdy z tych przepisów ma coś wyjątkowego i na pewno znajdziecie wśród nich swojego faworyta.

85 g masła 200 g cukru 55 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 duże żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 80 ml oleju rzepakowego 25 g kakao 90 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżka octu 1 łyżka skrobi kukurydzianej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 120 g serka śmietankowego 85 g masła niesolonego 480 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Brownie red velvet
Drukuj
Składniki:
Brownie
Krem sernikowy
Przygotowanie:







