Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oto tradycyjny przepis na owocowy chłodnik jak u babci

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam tradycyjny przepis na zupę wiśniową z kluskami. To pomysł na pyszny, lekki i orzeźwiający obiad na upalne dni, który z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupkę możesz przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na owocowy chłodnik.

Owocowy chłodnik na lato – prosty przepis

Co zrobić na obiad, gdy na dworzu upał? Ostatnią rzeczą, na którą mamy wtedy ochotę, to ciepły posiłek. Najlepiej wybrać chłodnik, czyli zimną zupę. To proste i bardzo uniwersalne danie, ponieważ można je zrobić na słono z warzyw, świeżych ziół, kefiru czy maślanki lub w wersji na słodko z letnich owoców i śmietany. Mam dla ciebie przepis na zupę wiśniową. Schłodzona, doprawiona słodką śmietanką i wanilią będzie stanowić pyszne orzeźwiające danie, idealne na upalny dzień. Proponuję podać ją z makaronem typu świderki.

Zobacz w galerii, jak przygotować zupę wiśniową.

Przepis na zupę wiśniową

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja dla 6 osób,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych,
  • 1,5 l wody,
  • 125 ml śmietanki 36% tł.,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 250 ml wody,
  • 3 łyżki cukru (ilość według uznania i smaku),
  • łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 250 g makaronu.

Najlepszy przepis na chłodnik z ogórków. Musisz spróbować

Zastanawiasz się co zrobić na obiad w ciepłe dni? Mam dla ciebie świetny przepis na chłodnik ze świeżych ogórków na maślance. To pyszna i zdrowa zupa, którą można łatwo przygotować. Chłodnik świetnie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić zupę z wiśni?

  1. Przełóż wiśnie do garnka i zalej wodą.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.
  3. Dopraw zupę cukrem i wanilią.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do zupy. Zamieszaj.
  5. Na koniec wlej słodką śmietanką i ponownie wymieszaj.
  6. Wystudź zupę.
  7. Ugotuj makaron.
  8. Podawaj zupę na zimno z makaronem.

Czytaj także: Przepis na zielony chłodnik z młodymi ziemniakami od Roberta Makłowicza. Idealna zupa na lato

Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i...

+9 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału