Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz przygotowywać ją co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszną zupę grzybową

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Zupa krem z pieczarek jest wyśmienita, aromatyczna i bardzo pożywna. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ten przysmak. Świetnie smakuje ze śmietanką i grzankami. jeżeli nie lubisz pieczarek, to równie dobrze możesz przygotować taką zupę grzybową z dodatkiem np. borowików czy kurek. Przekonaj się, jaka jest dobra i wypróbuj prosty przepis na delikatną zupę na obiad.

W skrócie

  • Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
  • Przepis na zupę krem z pieczarek
  • Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek
  • Z czym podać zupę krem?

Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Zobacz w galerii, jak zrobić zupę krem z pieczarek.

Przepis na zupę krem z pieczarek

czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 700 ml bulionu lub wody,
  • 50 g masła,
  • 120 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kilka pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • grzanki,
  • słodka śmietanka.

Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Zobacz w galerii, jak zrobić zupę krem z pieczarek.

Przepis na zupę krem z pieczarek

czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 700 ml bulionu lub wody,
  • 50 g masła,
  • 120 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kilka pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • grzanki,
  • słodka śmietanka.
quiz Quiz. Czy jesteś dobrym grzybiarzem? Sprawdź swoją wiedzę o grzybach

Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz pieczarki, ziemniaki i cebulę.
  2. Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Kilka całych pieczarek odłóż na bok.
  3. W dużym garnku rozpuść masło.
  4. Podsmaż cebulę.
  5. Dodaj ziemniaki i pieczarki.
  6. Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
  7. W tym czasie pokrój odłożone wcześniej pieczarki i podsmaż je na odrobinie masła.
  8. Posiekaj szczypiorek.
  9. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  10. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  11. W razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu.
  12. Podawaj zupę ciepłą, z podsmażonymi pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Zaskocz swoich gości. Wypróbuj przepis na rewelacyjną zupę krem

Zupa krem z batatów z pewnością posmakuje każdemu. Jest aksamitna, idealnie słodka i pikantna. Warto podać ją ze słonym serem feta i odrobiną chrupiącej papryczki. Takie pyszne połączenie smaków…

Katarzyna Puczyńska

Z czym podać zupę krem?

Zupa krem pysznie smakuje sama. Jednak dla urozmaicenia smaku i dodania chrupkości możesz podać ją np. z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami czy słonymi ciastkami.

Dobrym pomysłem jest podanie zupy krem z podprażonymi nasionami i orzechami. W tej roli świetnie sprawdzą się:

  • płatki migdałowe,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • posiekane orzechy włoskie.

Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz p...

+10 Zobacz galerię

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału