Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz przygotowywać ją co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszną zupę grzybową
W skrócie
- Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
- Przepis na zupę krem z pieczarek
- Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek
- Z czym podać zupę krem?
Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Zobacz w galerii, jak zrobić zupę krem z pieczarek.
Przepis na zupę krem z pieczarek
czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 800 g pieczarek,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 700 ml bulionu lub wody,
- 50 g masła,
- 120 ml śmietanki 30 %,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- kilka pieczarek,
- posiekany szczypiorek,
- grzanki,
- słodka śmietanka.
Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Zobacz w galerii, jak zrobić zupę krem z pieczarek.
Przepis na zupę krem z pieczarek
czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 800 g pieczarek,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 700 ml bulionu lub wody,
- 50 g masła,
- 120 ml śmietanki 30 %,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- kilka pieczarek,
- posiekany szczypiorek,
- grzanki,
- słodka śmietanka.
Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek
Przygotowanie:
- Umyj i obierz pieczarki, ziemniaki i cebulę.
- Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Kilka całych pieczarek odłóż na bok.
- W dużym garnku rozpuść masło.
- Podsmaż cebulę.
- Dodaj ziemniaki i pieczarki.
- Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
- W tym czasie pokrój odłożone wcześniej pieczarki i podsmaż je na odrobinie masła.
- Posiekaj szczypiorek.
- Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- W razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu.
- Podawaj zupę ciepłą, z podsmażonymi pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Zaskocz swoich gości. Wypróbuj przepis na rewelacyjną zupę krem
Zupa krem z batatów z pewnością posmakuje każdemu. Jest aksamitna, idealnie słodka i pikantna. Warto podać ją ze słonym serem feta i odrobiną chrupiącej papryczki. Takie pyszne połączenie smaków…
Z czym podać zupę krem?
Zupa krem pysznie smakuje sama. Jednak dla urozmaicenia smaku i dodania chrupkości możesz podać ją np. z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami czy słonymi ciastkami.
Dobrym pomysłem jest podanie zupy krem z podprażonymi nasionami i orzechami. W tej roli świetnie sprawdzą się:
- płatki migdałowe,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- posiekane orzechy włoskie.
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni: