Najlepsza szarlotka

gotujzcukiereczkiem.pl 2 lat temu

Jak co roku dostałam od kolegi z pracy Błażeja mnóstwo jabłek idealnych na szarlotkę - złotych renet. Zapraszam więc do "Weekendowej Cukierenki" na bajeczny deser - szarlotkę, którą podaje na ciepło z bitą śmietaną oprószoną cynamonem i lodami.

Przepis ten jest na średnią blaszkę. Ciasto kruche robi się bardzo szybko. Nie mamy żmudnego wałkowania, ale zamrożone ciasto kroimy i ścieramy na tarce. Nie musimy też ciasta wcześniej podpiekać. Co więcej jabłka możecie sobie przygotować dzień wcześniej lub użyć gotowych jabłek prażonych.

Szarlotka

Przygotowując sami jabłka na szarlotkę zwracajcie uwagę jakiej odmiany używacie. Gwarancją udanego ciasta jest odpowiednia odmiana jabłek - nadająca się do pieczenia. Jabłka szarlotkowe nie puszczają dużo soku i nie rozmiękczą spodu. W zależności od kwaśności jabłek dodajcie mniej lub więcej cukru.

W składnikach na ciasto oprócz masła jest także smalec. jeżeli nie chcecie go dodawać to zastąpcie go taką samą ilością masła.

Szarlotka, krucha i maślana

Więcej przepisów na szarlotki

  • Szarlotka z bezą
  • Szarlotka biszkoptowa
  • Szarlotka chmurka
  • Szarlotka ucierana

Najlepsza szarlotka

Szybka i prosta do przygotowania, krucha i maślana. Podaj ją na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Najlepsza szarlotka

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 200g zimnego masła,
  • 50g zimnego smalcu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 1 jajko,
  • JABŁKA:
  • 1 i 1/2 kg jabłek np. szara lub złota reneta, antoniówka
  • 3-5 łyżek cukru,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy an grubych oczkach tarki. Jabłka wkładamy do garnka z grubym dnem i smażymy je przez 15-20 minut aż zaczną się rozpadać i zrobią się gęste, większość wody odparuje. Po uprażeniu jabłka studzimy.

KRUCHE CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Wysypujemy na stolnicę i dodajemy zimne masło oraz smalec. Siekamy wszystko razem nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Dodajemy jajko i jeszcze chwilkę siekamy. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Zawijamy je w torebki i chowamy do zamrażarki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy pierwszą część ciasta z zamrażarki i kroimy w plastry. Plastrami wylepiamy spód foremki. Następnie równomiernie rozkładamy jabłka. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Ciasto od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Podajemy z lodami i bitą śmietaną. Smacznego!

Inspiracja

Jeśli przygotujesz szarlotkę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta kruche Jabłko Szarlotki i ciasta z jabłkami


#blaszka 23x28cm #jesień #Weekendowa Cukierenka #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału