Przepis na surówkę z buraków do obiadu
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 1 kwaśne jabłko,
- pół cebuli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?
- Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
- Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.
Sałatka śledziowa z burakami na ostatki. Zobacz najlepszy przepis
Na ostatki warto przygotować potrawy ze śledziem. Mam dla Ciebie niezawodny przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest pyszna, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się…
Właściwości zdrowotne buraków
Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:
- duże ilości potasu,
- kwasu foliowego,
- witaminy C.
- Burak ćwikłowy swoje korzystne adekwatności zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się adekwatności zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)
Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków
Co można zrobić z buraków?
Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:
- barszcz czerwony,
- buraczki zasmażane,
- botwinka,
- sałatki z buraków,
- ćwikła,
- soki z buraka.
Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni: