Najlepsza surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, wyrazista i niezwykle smaczna. Przepis na surówkę z gotowanych buraków

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na pyszną i szybką surówkę do obiadu? Mam dla ciebie najlepszy przepis. Proponuję przygotować soczystą surówkę z gotowanych buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka, soku z cytryny i cebulki. Smakuje wyśmienicie. To także prawdziwa bomba witaminowa! Zobacz, jak krok po kroku zrobić taką pyszną i zdrową surówkę z buraków.

Przepis na surówkę z buraków do obiadu

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?

  1. Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
  4. Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Sałatka śledziowa z burakami na ostatki. Zobacz najlepszy przepis

Na ostatki warto przygotować potrawy ze śledziem. Mam dla Ciebie niezawodny przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest pyszna, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się…

Katarzyna Puczyńska

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • duże ilości potasu,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy C.

- Burak ćwikłowy swoje korzystne adekwatności zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się adekwatności zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)

Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków

Co można zrobić z buraków?

Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:

  • barszcz czerwony,
  • buraczki zasmażane,
  • botwinka,
  • sałatki z buraków,
  • ćwikła,
  • soki z buraka.

Najlepsza surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrowa...

+8 Zobacz galerię

Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału