Najlepsza sałatka ziemniaczana na grilla. Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i sosem jogurtowo-koperkowym. Jest wyrazista i szybka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Do potraw z grilla warto podać pyszną sałatkę. Mam dla ciebie sprawdzony pomysł na taką przekąskę. Proponuję przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, czerwoną cebulą i kiszonymi ogórkami. Sekret smaku tkwi w pysznym sosem jogurtowo-koperkowym. Taka sałatka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta do przygotowania. Poznaj przepis na najlepszą sałatkę ziemniaczaną na grilla.

Najlepsza sałatka ziemniaczana - sprawdzony przepis

Jeśli masz ochotę na pyszną i wyrazistą przekąskę do dań z grilla, to wypróbuj koniecznie mój przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i jogurtowo-koperkowym sosem. Jest nie tylko szybka i prosta do przygotowania, ale i bardzo smaczna. Słony, chrupiący boczek idealnie komponuje się z ziemniakami, ostrą cebulką i nieco kwaśnym ogórkiem kiszonym. Proponowany przeze mnie sos dodaje sałatce wiosennego smaku i aromatu. Przekonaj się, jak pysznie smakuje. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i sosem jogurtowo-koperkowym

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie ziemniaków.
Liczba porcji: dla 5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych (sałatkowych lub młodych),
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • pęczek koperku,
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 2 małe ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla

Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Warto…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?

  1. Wystudzone ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż do miski.
  2. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, posól i odstaw na kilka minut.
  3. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Przełóż do ziemniaków razem z wytopionym tłuszczem - jeżeli chcesz, by sałatka była mniej tucząca to zdejmij boczek z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj do sałatki.
  4. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do sałatki.
  5. Cebulę wytrzyj ręcznikiem papierowym z soku i soli, dodaj do sałatki.
  6. W miseczce połącz jogurt naturalny, posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj.
  7. Polej sałatkę sosem jogurtowo-koperkowym i wymieszaj. Gotowe.

Fenomenalna sałatka ziemniaczana na grilla. Oto przepis na s...

+17 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału