Najlepsza sałatka wielkanocna. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Pysznie smakuje i pięknie wygląda

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in. chrupiącego ogórka, sałaty lodowej i papryki. Pyszny i wyrazisty smak zapewnia jej ziołowy sos winegret. Wypróbuj przepis.

Przepis na sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: na ok. 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 170 g tuńczyka w oleju,
  • 1 sałata lodowa,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 ogórek,
  • szczypiorek,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera feta,

Sos:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zobacz także: Fenomenalne jajka w wiosennym sosie. Przepis na ekspresową przekąskę na Wielkanoc. Zachwyci twoich gości

Jak zrobić sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i jajkiem?

  1. Umyj i osusz wszystkie warzywa.
  2. Sałatę i pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, ogórka obierz i pokrój w plasterki, paprykę pokrój w kostkę. Poukładaj składniki na półmisku.
  3. Kawałki tuńczyka odsącz z oleju i poukładaj na półmisku.
  4. Jajka pokrój w ćwiartki i ułóż pośrodku sałatki.
  5. Fetę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj do sałatki.
  6. Zrób sos: do miseczki wlej olej, miód, dodaj musztardę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Polej sałatkę sosem.

Niezawodna sałatka wielkanocna. Przepis na sałatkę z tuńczyk...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału