Najlepsza sałatka śledziowa. Przepis na sałatkę na wigilię i Boże Narodzenie. Jest prosta, szybka i pyszna

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na przekąskę ze śledzi? Mam dla ciebie niezawodny przepis na przepyszną sałatkę śledziową z jajkiem, ogórkiem konserwowym i zielonym groszkiem. Jej przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut. Z powodzeniem możesz podać ją na Wielkanoc. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na sałatkę śledziową.

Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem

czas wykonania: ok. 30 minut
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g gotowych filetów śledziowych,
  • 5 jajek,
  • 2 jabłka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • puszka groszku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz.

Zobacz także: Śledzie po kaszubsku. Najlepszy przepis

Jak zrobić sałatkę śledziową z jajkiem?

Przygotowanie

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  2. Następnie pokrój ogórki w kostkę i przełóż do salaterki.
  3. Dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
  4. Groszek odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników
  5. Przestudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
  6. Na koniec pokrój filety śledziowe w paseczki i dodaj do salaterki.
  7. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Polej sałatkę sosem i całość wymieszaj. Gotowe!

Zobacz także: Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Sprawdzony przepis

Śledzie są pyszne i bardzo zdrowe

Śledzie najczęściej podajemy podczas świąt, m.in. wielkanocnych, rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Jednak warto po nie sięgać na co dzień. Powód? Śledzie są bardzo zdrowe. To bogate źródło:

  • pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • witaminy A, D, E, B6, B12,
  • żelaza,
  • cynku,
  • fosforu,
  • jodu.

Sprawdź także: Śledzie w śmietanie na przystawkę. Przepis na danie rybne z dodatkiem jabłka. Zrobisz je w kwadrans

Tak śledzie wpływają na nasze zdrowie:

  • regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • pomagają zapobiegać chorobom serca,
  • wspomagają odporność,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • wzmacniają kości,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • dzięki kwasom omega-3 poprawiają nasze widzenie,
  • wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny.

Śledzie są tłuste, ale mają mało kalorii - 100 g świeżego śledzia to ok. 160 kcal. Większą kaloryczność zyskują śledzie w śmietanie, ale z utartym jabłkiem stają się świetną przystawką na imprezy w gronie rodziny i znajomych. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na wyjątkowe śledzie z orzechami włoskimi, które można podawać na rodzinne uroczystości.

Wyśmienita sałatka śledziowa z jajkiem. Idealna przekąska na...

+10 Zobacz galerię

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału