Najlepsza kiełbasa z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ma chrupiącą skórkę i lekko pikantny smak. Przepis na kiełbasę z grilla

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Taka kiełbasa z grilla to hit na majówkę i cały sezon grillowy. Jest idealnie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Wyjątkowa marynata dodaje jej słodko-ostrego smaku i apetycznego aromatu. Możesz przygotować ją także na patelni. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie.

Kiełbasa z grilla inaczej

Planujesz grilla ze znajomymi? Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. To bardzo prosty i szybki sposób, by ze zwykłej kiełbasy przygotować aromatyczne danie. Kiełbasa ma chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Jest tak pyszna, iż z pewnością posmakuje wszystkim. Możesz przygotować ten przepis na grillu w plenerze lub na patelni grillowej czy grillu elektrycznym.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną kiełbasę z grilla w marynacie.

Przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie

czas przygotowania: ok. 10 minut + marynowanie i grillowanie
porcja na: ok. 6 kiełbasek
poziom trudności:

Składniki:

  • 6 kawałków kiełbasy np. śląskiej,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak przygotować wyjątkowo soczystego kurczaka z grilla? Zobacz przepis

Coraz bardziej słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Mam dla ciebie znakomity przepis na wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla. Jego pyszny smak to zasługa…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić marynowaną kiełbasę z grilla?

  1. Kiełbasę natnij paskami po skosie w dwie strony, tworząc krateczkę. Nacięcia nie powinny być głębokie.
  2. W miseczce wymieszaj miód, musztardę, olej i ostrą i słodką paprykę.
  3. Kiełbaski posmaruj marynatą.
  4. Schowaj kiełbaski w marynacie do lodówki na minimum pół godziny.
  5. Kładź kiełbasę na rozgrzany ruszt.
  6. Smaż ok. 10 minut, kilka razu obracając i smarując marynatą.

Ile powinno się grillować kiełbasę?

Kiełbasa to jedno z najbardziej lubianych potraw na grilla. Długość grillowania kiełbasy zależy od jej rodzaju:

  • kiełbasę parzoną grillujemy ok.10 minut,
  • kiełbasę surową grillujemy ok. 20 minut.

Kiełbasę można kłaść bezpośrednio na rozgrzany ruszt lub wykorzystać specjalne aluminiowe tacki. Podczas grillowania dobrze jest odkręcać kiełbasę kilka razy i smarować olejem, oliwą lub marynatą.

Idealnie soczyste żeberka z grilla. Zrobisz je bez problemu

Masz ochotę na soczyste żeberka z grilla? Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie danie. Żeberka są idealnie doprawione, delikatne i pyszne. Ich wyjątkowy smak to zasługa m.in. ostrych przypraw,…

Katarzyna Puczyńska

Jaka jest najlepsza kiełbasa do grillowania?

Przygotowując grilla, warto sięgnąć po kiełbasę dobrej jakości . Lepiej unikać gotowych kiełbas marynowanych, ponieważ często zawierają dużo soli, cukru i konserwantów.

Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa średnio rozdrobniona, w naturalnym jelicie np. kiełbasa śląska. Dobrym wyborem jest także delikatna kiełbasa biała zarówna surowa, jak i parzona.

Czytaj także: Taka kiełbasa będzie najlepsza na grilla. Co kryje się w kiełbasie na ruszt? Sprawdzamy składy wędlin przed majówką

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału