Najlepsza karkówka z grilla. Wypróbuj prosty przepis na idealnie soczystą i doprawioną karkówkę w marynacie z ketchupu. Zrobisz ją bez trudu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Jej pyszny smak to zasługa wyrazistej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw. Podpowiadam jak ją usmażyć na ruszcie lub na patelni grillowej. To proste i bardzo smaczne. Twoi goście będą zachwyceni. Wypróbuj przepis na najlepszą karkówkę z grilla.

Przepis na karkówkę z grilla

Liczba porcji: na 4 plastry karkówki.
Czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,

marynata:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić grillowaną karkówkę?

  1. W małej miseczce wymieszaj ketchup z ostrą musztardą.
  2. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, chili, czosnek.
  3. Całość wymieszaj.
  4. Do osobnego naczynia wkładaj po plastrze karkówki, smarując go przygotowaną marynatą z obu stron. Zrób tak z każdym plastrem mięsa i wykorzystaj całą marynatę.
  5. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez około 15 minut, co jakiś czas przekręcając i smarując marynatą.

Jak przygotować wyjątkowo soczystego kurczaka z grilla? Zobacz przepis

Coraz bardziej słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Mam dla ciebie znakomity przepis na wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla. Jego pyszny smak to zasługa…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Wskazówki

Jedną z najczęściej wybieranych potraw z grilla jest karkówka. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:

  • nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
  • najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
  • plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
  • zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
  • mięso należy zamarynować — im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
  • nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz – wyjmij mięso z lodówki wcześniej.

Rewelacyjny przepis na szaszłyki z grilla. Musisz spróbować

Planujesz grilla ze znajomymi? Zaskoczy ich pyszną potrawą – zrób szaszłyki z mięsa mielonego, czyli popularne kofty. Są proste, szybkie i bardzo smaczne. Proponuję przepis na kofty z indyka,…

Katarzyna Puczyńska

Jak usmażyć karkówkę na patelni?

  1. Wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż będzie miała temperaturę pokojową.
  2. Patelnię lekko natłuść olejem. jeżeli smażysz karkówkę na patelni grillowej, możesz ją jedynie przetrzeć olejem dzięki ręcznika papierowego.
  3. Nastaw niewielki ogień.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź plastry karkówki i smaż powoli z obu stron na złoty kolor.
  5. Karkówka z grilla gotowa. Życzymy smacznego!

Jak zrobić idealne ziemniaki z grilla? Poznaj nasz przepis

Jak zrobić najlepsze ziemniaki z grilla? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyjątkowo pyszne grillowane ziemniaki. Dzięki odpowiedniemu sposobowi przygotowania są chrupiące z zewnątrz i idealnie…

Katarzyna Puczyńska

Potrawy na grilla

Sezon na grilla trwa w najlepsze. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu.

Najpopularniejsze potrawy z grilla to:

  • ziemniaki z grilla,
  • żeberka z grilla,
  • karkówka z grilla,
  • kiełbasa z grilla,
  • szaszłyki,
  • warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.

Nie zapomni także przygotować solidnej porcji zdrowej sałatki. Możesz skorzystać z naszych polecanych przepisów: 15 najlepszych pomysłów na sałatki do dań z grilla. Na deser podaj np. szybkie do zrobienia ciastka francuskie z rabarbarem lub pyszne ciasto leśny mech.

Najlepsza karkówka z grilla. Wypróbuj prosty przepis na idea...

+9 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału