Najlepsza karkówka pieczona na świąteczny obiad. Jest soczysta i zawsze się udaje. Przepis na pyszną pieczeń z karkówki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną. To idealny pomysł na świąteczny obiad. Można podać ją z ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub surówką z kapusty pekińskiej oraz polać sosem pieczeniowym. Takie danie z pewnością posmakuje każdemu. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić najlepszą pieczeń z karkówki. Wypróbuj przepis.

Przepis na karkówkę pieczoną

czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,

przyprawy:

  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku.

Zobacz także: Bezkonkurencyjne roladki schabowe ze szpinakiem. Smakują wyśmienicie. Najlepszy przepis na popisowy świąteczny obiad

Jak zrobić pieczeń z karkówki?

  1. Mięso opłucz i wysusz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Polej mięso olejem i natrzyj przyprawami.
  4. Weź naturalny, bawełniany sznurek i zacznij obwiązywać mięso, tworząc pętelki od grubszej części mięsa.
  5. Zostaw karkówkę na noc, by się zamarynowała.
  6. Następnego dnia włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami – obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler, odetnij górną część główki czosnku.
  7. Wlej pół szklanki wody i wstaw mięso do pieczenia pod przykryciem na 1,5 w 180 a później bez przykrycia na 30 minut.
  8. Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, by wchłonęło soki.

Najlepsza karkówka pieczona na świąteczny obiad. Jest soczys...

+10 Zobacz galerię

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału