Przepis na karkówkę pieczoną
czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 duża główka czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- pół szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
przyprawy:
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku.
Zobacz także: Bezkonkurencyjne roladki schabowe ze szpinakiem. Smakują wyśmienicie. Najlepszy przepis na popisowy świąteczny obiad
Jak zrobić pieczeń z karkówki?
- Mięso opłucz i wysusz.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Polej mięso olejem i natrzyj przyprawami.
- Weź naturalny, bawełniany sznurek i zacznij obwiązywać mięso, tworząc pętelki od grubszej części mięsa.
- Zostaw karkówkę na noc, by się zamarynowała.
- Następnego dnia włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami – obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler, odetnij górną część główki czosnku.
- Wlej pół szklanki wody i wstaw mięso do pieczenia pod przykryciem na 1,5 w 180 a później bez przykrycia na 30 minut.
- Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, by wchłonęło soki.
+10
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: