Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie – bez miksowania i bez zagniatania. Przepis na pyszny placek śliwkowy. Zobacz wideo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Jak zrobić najprostsze i najlepsze ciasto ze śliwkami? Mam na to niezawodny sposób. Nie trzeba miksować masy, ani zagniatać czy wałkować – składniki wsypujemy prosto do blaszki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Placek jest kruchy, pięknie pachnie cynamonem i wanilią, a owoce są apetycznie rozpieczone. Przekonaj się i wypróbuj sprawdzony i prosty przepis na sypane ciasto ze śliwkami.

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami. Zawsze się udaje

Szukasz pomysłu na rewelacyjny wypiek z owocami? Mam dla ciebie przepis na sypane ciasto ze śliwkami. Piekę je zawsze, gdy mam ochotę na szybki i prosty do zrobienia deser. W smaku bardzo przypomina kruche ciasto z kruszonką. Całość doprawiam cynamonem i wanilią. Taki przysmak z łatwością możesz przygotować wspólnie z dziećmi. Dobra rada – warto zamrozić masło, by łatwiej było je zetrzeć na tarce.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto ze śliwkami bez wyrabiania i miksowania.

Przepis na sypane ciasto ze śliwkami

czas przygotowania: ok. 15 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na małą blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 200 g zimnego masła (najlepiej zamrożonego),
  • ok. 1,5 kg śliwek,
  • łyżeczka cynamonu.

Najlepsze ciasto ze śliwkami. Po prostu palce lizać!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to moje ulubione ciasto na wrzesień. Jest delikatne, pachnące wanilią i masłem. Wprost rozpływa się w ustach. Do tego kwaskowe i pachnące owoce, pyszna…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić sypany placek ze śliwkami?

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną z kaszą manną.
  2. Dodaj cukier, wanilię, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj składniki i podziel na 3 części, dla ułatwienia możesz je choćby przesypać do 3 miseczek.
  4. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń pestki.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dno wsyp 1/3 suchych składników. Równo rozprowadź.
  7. Ułóż śliwki skórką do dołu.
  8. Posyp śliwki szczyptą cynamonu.
  9. Następnie posyp śliwki kolejną porcją suchych składników.
  10. Ułóż następną warstwę śliwek, możesz również posypać je cynamonem.
  11. Posyp całość pozostałą częścią suchych składników.
  12. Na wierzch zetrzyj schłodzone lub zamrożone masło.
  13. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Gotowe, smacznego!

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie – bez mik...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału