Proste ciasto z owocami na lato
Mam dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych wypieków na lato – pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami. Bardzo lubię je przygotowywać, bo jest niesamowicie proste i szybkie, a jednocześnie zawsze się udaje. Ciasto jest puszyste, słodkie i idealnie komponuje się z kwaskowatą czerwoną porzeczką. Dodatek płatków migdałowych zapewnia apetyczną chrupkość i piękny zapach. Taki wypiek możesz przygotować niemal na ostatnią chwilę i podać na każdą okazję. Świetnie smakuje samo lub z gałką lodów czy bitą śmietaną.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami.
Przepis na szybkie ciasto z porzeczkami
Czas przygotowania: ok. 5 minut + 40 minut pieczenia,
porcja na: blaszkę 20 × 20 cm,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 425 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 60 ml oleju roślinnego,
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej,
- ok. 1 szklanka czerwonej porzeczki,
- ok. 4 łyżki płatków migdałowych.
Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i budyniową pianką
Szukasz pomysłu na słodki wypiek z owocami na lato? Proponujemy przepis na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale z naszymi wskazówkami zrobisz je bez…
Jak zrobić łatwe ciasto z porzeczkami?
- Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i cukier.
- Wymieszaj suche składniki łyżką.
- Do innego naczynia wlej mleko, dodaj olej i jajka.
- Wymieszaj mokre składniki widelcem i wlej do miski z mieszanką mąki.
- Jeśli chcesz, możesz dodać także wanilię.
- Wymieszaj ciasto kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widać mąki.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta posyp porzeczkami i płatkami migdałowymi.
- Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: