Najłatwiejsze ciasto z porzeczkami na świecie. Zobacz na filmie, jak je przygotować w 5 minut. Sprawdzony przepis na letnie ciasto z owocami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Polecam przepis na pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami. To najlepszy przysmak na lato, który możesz bardzo łatwo przygotować w 5 minut i upiec w 40. Nic nie musisz miksować, wyrabiać czy wałkować – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Gwarantuję, iż się nie napracujesz. Ciasto jest idealnie puszyste, wilgotne i cudownie pachnie wanilią i migdałami. Sprawdź i wypróbuj przepis na błyskawiczny wypiek na lato.

Proste ciasto z owocami na lato

Mam dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych wypieków na lato – pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami. Bardzo lubię je przygotowywać, bo jest niesamowicie proste i szybkie, a jednocześnie zawsze się udaje. Ciasto jest puszyste, słodkie i idealnie komponuje się z kwaskowatą czerwoną porzeczką. Dodatek płatków migdałowych zapewnia apetyczną chrupkość i piękny zapach. Taki wypiek możesz przygotować niemal na ostatnią chwilę i podać na każdą okazję. Świetnie smakuje samo lub z gałką lodów czy bitą śmietaną.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami.

Przepis na szybkie ciasto z porzeczkami

Czas przygotowania: ok. 5 minut + 40 minut pieczenia,
porcja na: blaszkę 20 × 20 cm,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej,
  • ok. 1 szklanka czerwonej porzeczki,
  • ok. 4 łyżki płatków migdałowych.

Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i budyniową pianką

Szukasz pomysłu na słodki wypiek z owocami na lato? Proponujemy przepis na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale z naszymi wskazówkami zrobisz je bez…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić łatwe ciasto z porzeczkami?

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wymieszaj suche składniki łyżką.
  3. Do innego naczynia wlej mleko, dodaj olej i jajka.
  4. Wymieszaj mokre składniki widelcem i wlej do miski z mieszanką mąki.
  5. Jeśli chcesz, możesz dodać także wanilię.
  6. Wymieszaj ciasto kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widać mąki.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch ciasta posyp porzeczkami i płatkami migdałowymi.
  9. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Najłatwiejsze ciasto z porzeczkami na świecie. Zobacz na fil...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału