Szybkie babeczki z rabarbarem - najlepszy przepis
Gdy mam ochotę na szybkie i łatwe do zrobienia słodkości, to zwykle sięgam po przepisy na babeczki. Robi i piecze się je naprawdę bez trudu i co ważne - zawsze się udają i pysznie smakują. Wiosną warto dodać do nich sezonowe składniki. Polecam przepis na babeczki cynamonowe z rabarbarem i lukrem. To wyjątkowo pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ucierane z masłem ciasto jest delikatne, wilgotne i idealnie puszyste. Rabarbar dodaje przyjemniej kwaskowatości, a lukier odrobinę słodyczy. Piękny zapach w domu w trakcie pieczenia jest gwarantowany. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak łatwo możesz przygotować przepyszne babeczki z rabarbarem.
Przepis na babeczki cynamonowe z rabarbarem
czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut pieczenia
porcja na: 16 babeczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 135 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 200 g rabarbaru + 1 łyżka mąki pszennej,
- lukier np. z tego przepisu: lukier cytrynowy.
Wyśmienite babeczki z kremem kawowym. Zobacz najlepszy przepis
Pyszne babeczki z kremem kawowym to idealny przysmak na każdą okazję. Pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Mam dla Ciebie sprawdzony, prosty do przygotowania i niezawodny przepis na takie…
Jak zrobić babeczki z rabarbarem?
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną mąki pszennej.
- Rozpuść masło.
- W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
- Jajka wbij do naczynia do miksowania.
- Zacznij ubijać jajka na wysokich obrotach, po chwili dodaj cukier.
- Ubijaj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wsyp suche składniki i dodaj odrobinę mleka — ciasto ma być lejące. jeżeli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
- Na koniec wsyp rabarbar i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Wystudzone babeczki udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: