Najłatwiejsze babeczki cynamonowe z rabarbarem i lukrem - zawsze się udają i pysznie smakują. Poznaj prosty przepis na babeczki z rabarbarem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Wykorzystaj ten czas i przygotuj pyszne i błyskawiczne babeczki cynamonowe z rabarbarem i lukrem. To niezawodny i bardzo łatwy do zrobienia deser na każdą okazję. Babeczki są delikatne, puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Dodatkowo bardzo kusząco pachną korzennymi przyprawami. Przekonaj się, jakie są dobre i wypróbuj szybki przepis na babeczki z rabarbarem.

Szybkie babeczki z rabarbarem - najlepszy przepis

Gdy mam ochotę na szybkie i łatwe do zrobienia słodkości, to zwykle sięgam po przepisy na babeczki. Robi i piecze się je naprawdę bez trudu i co ważne - zawsze się udają i pysznie smakują. Wiosną warto dodać do nich sezonowe składniki. Polecam przepis na babeczki cynamonowe z rabarbarem i lukrem. To wyjątkowo pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ucierane z masłem ciasto jest delikatne, wilgotne i idealnie puszyste. Rabarbar dodaje przyjemniej kwaskowatości, a lukier odrobinę słodyczy. Piękny zapach w domu w trakcie pieczenia jest gwarantowany. Gorąco polecam!

Zobacz w galerii, jak łatwo możesz przygotować przepyszne babeczki z rabarbarem.

Przepis na babeczki cynamonowe z rabarbarem

czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut pieczenia
porcja na: 16 babeczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 135 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 200 g rabarbaru + 1 łyżka mąki pszennej,
  • lukier np. z tego przepisu: lukier cytrynowy.

Wyśmienite babeczki z kremem kawowym. Zobacz najlepszy przepis

Pyszne babeczki z kremem kawowym to idealny przysmak na każdą okazję. Pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Mam dla Ciebie sprawdzony, prosty do przygotowania i niezawodny przepis na takie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić babeczki z rabarbarem?

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną mąki pszennej.
  2. Rozpuść masło.
  3. W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
  4. Jajka wbij do naczynia do miksowania.
  5. Zacznij ubijać jajka na wysokich obrotach, po chwili dodaj cukier.
  6. Ubijaj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.
  7. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło.
  8. Wsyp suche składniki i dodaj odrobinę mleka — ciasto ma być lejące. jeżeli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
  9. Na koniec wsyp rabarbar i wymieszaj łyżką.
  10. Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  11. Piecz ok. 15 minut w 170 stopniach.
  12. Wystudzone babeczki udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. Gotowe.

Najłatwiejsze babeczki cynamonowe z rabarbarem i lukrem - za...

+15 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału