Najgorszy produkt dla jelit. Powoduje wzdęcia i ból

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jelita- Pyszności; źródło: Canva


Jelita to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie. Zobacz, jakich produktów lepiej jest unikać, aby czuć się lekko i zdrowo.

Nieprawidłowe działanie jelit może wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie, dlatego ważne jest, aby dbać o ich prawidłową pracę. Niektórzy nazywają je „drugim mózgiem” ze względu na szybką sygnalizację jelitowo-mózgową. Olbrzymia liczba neuronów i komórek glejowych tworzy bogatą sieć unerwiającą cały przewód pokarmowy. Odgrywają również istotną rolę w naszym układzie odpornościowym, ponieważ są miejscem, gdzie znajduje się większość naszych komórek odpornościowych. Warto zatem zadbać o to, aby odpowiednio je odżywiać.

Unikaj tych produktów

Jeśli po zjedzeniu posiłku odczuwasz ciężkość, senność lub dyskomfort metaboliczny, warto przyjrzeć się temu, co ląduje na twoim talerzu. Niektóre produkty wymagają dłuższego trawienia i zalegają w jelitach. W rezultacie zamiast zastrzyku energii otrzymujemy uczucie zmęczenia i senności.

Jelita- Pyszności; źródło: Canva

Jednym z najmniej lubianych przez nasze jelita produktów jest mięso, w szczególności czerwone. Pozbawione jest ono błonnika, który reguluje procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Całość nasila dodatkowo wysoka zawartość tłuszczu. Dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym spożywanie mięsa może wywołać ogromne niedogodności i spory dyskomfort.

Jelita nie lubią mąki

Kuchnia polska na kluchach stoi. Niestety, kopytka, kluski i pierogi to produkty, które niekoniecznie lubią nasze jelita. Powstają one z wysokooczyszonej mąki pszennej, co powoduje, iż są pozbawione surowego włókna roślinnego. W związku z tym po zjedzeniu pysznych klusek z mięsem i sosem, w jelitach dzieje się prawdziwa rewolucja. Przetwarzanie takiego posiłku zajmuje dużo czasu, a nas dopada senność. jeżeli po obiedzie sięgniemy dodatkowo po porcję ciasta, to przed naszymi jelitami stawiamy jeszcze większe wyzwanie. Z tego też powodu święta są dla naszego organizmu sporym obciążeniem.

Uważaj na strączki

Zbyt duża ilość strączków może również powodować problemy z trawieniem. Szczególnie narażone są na to osoby, które ograniczają mięso, a zwierzęce białko zastępują soczewicą, cieciorką czy też grochem. Zbyt duża ilość może powodować wzdęcia i problemy z wypróżnieniem się.
Warto również ograniczyć grzyby. Są bardzo ciężkostrawne i długo zalegają w naszym przewodzie pokarmowym- organizm nie radzi sobie zbyt dobrze z trawieniem chityny.

Ciecierzyca- Pyszności; źródło Canva

Jak wspomóc pracę jelit?

Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Można znaleźć go w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach i orzechach. Warto włączyć go do swojej diety. Zadbaj również o regularne posiłki i odpowiednią ilość wody w diecie. Pamiętaj o probiotykach i unikaj zbyt dużej ilości tłuszczów i cukrów. Pamiętaj, iż regularna aktywność fizyczna pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Przepis na najlepsze, naturalne probiotyki w postaci ogórków kiszonych znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału