Najgorsza kawa, jaką możesz wypić. Wystrzegaj się, bo tylko sobie zaszkodzisz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Poranna kawa, fot. Adobe Stock


Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Okazuje się jednak, iż nie wszystkie rodzaje mogą wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie pozytywnie. Tych napojów kawowych zdecydowanie powinniśmy się wystrzegać.

Kawa to napój, który zdecydowanie ma swoje zalety, ale też i wady. Niektóre połączenia nie są jednak bezpieczne dla naszego organizmu i powinniśmy się ich wystrzegać. Podpowiadamy więc, która kawa jest wartościowa, a która może narobić więcej szkód niż pożytku.

Najgorsza kawa, jaką możesz wypić. Te połączenia są bardzo lubiane

Wielu z nas zaczyna dzień od filiżanki gorącej kawy. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, iż niektóre połączenia i napoje kawowe nie są dobre. Kawa rozpuszczalna 3 w 1 jest jednym z nich. Zawiera syrop grukozowo-fruktozowy i tłuszcz palmowy oraz wiele ulepszaczy. Znajduje się w niej też dużo cukru, więc nie jest to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Dobrym pomysłem nie są też gotowe napoje kawowe o różnych smakach. Mają ogromne ilości cukru i szkodliwych substancji.

Sprawdź również: Wstaw do kuchni biurowy pojemnik z IKEA. gwałtownie sobie podziękujesz

Połączenie, którego powinniśmy się wystrzegać, to kawa z cukrem i pełnotłustym mlekiem. Choć smakuje bardzo dobrze, przyspiesza proces starzenia i może doprowadzić do otyłości. Ponadto kilka osób zdaje sobie sprawę z tego, iż mleko osłabia działanie kofeiny.

Kawa z alkoholem to kolejne połączenie, z którego powinniśmy zrezygnować. Kawa osłabia odczuwanie reakcji po alkoholu, przez co zdecydowanie łatwiej jest doprowadzić do przedawkowania.

Poranna kawa, fot. Adobe Stock

Kawa – z czym można ją łączyć?

Powyższe propozycje kawowe nie należą do najlepszych i powinniśmy ich unikać. Są jednak dodatki, które doskonale wpłyną na smak i nie będą narażać naszego zdrowia. Świetnie sprawdzi się na przykład kakao. Osoby, które lubią intensywniejsze smaki, mogą postawić na imbir, kardamon czy kurkumę.

Wiele osób dodaje do kawy również napoje roślinne – owsiane, kokosowe, sojowe. Niezwykle popularny jest również dodatek miodu, który dodaje kawie słodyczy.

Idź do oryginalnego materiału