Obiad z polędwiczki wieprzowej. Sprawdzony przepis
Polecam przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. To bardzo smaczna potrawa, która z pewnością zrobi wrażenie na naszych bliskich. Podsmażone na maśle klarowanym, a następnie duszone mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Całość nie jest bardzo trudna do wykonania i z pewnością uda się każdemu. Polecam podać danie z ziemniakami i porcją wyrazistej surówki z marchewki.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne i delikatne polędwiczki.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 800 g polędwiczki wieprzowej,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 500 ml wody lub bulionu,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe. Są idealnie miękkie i soczyste
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe? Mam na to dobry i prosty sposób. Polecam przepis na smażone polędwiczki wieprzowe w delikatnej jajecznej panierce, które zawsze się udają i smakuję wyśmienicie. Mięso…
Jak zrobić delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie?
- Umyj i obierz pieczarki. Pokrój je w plasterki.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Oczyść polędwiczki z błonek.
- Pokrój mięso na plastry o grubości ok. 2 cm.
- Każdy plaster mięsa odrobinę rozbij tłuczkiem.
- Oprósz polędwiczki solą i pieprzem.
- Rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju roślinnego na patelni.
- Obsmaż mięso po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Przełóż podsmażone polędwiczki do garnka.
- Na patelnię po smażeniu włóż pokrojone pieczarki i cebulę. Podsmaż kilka minut i przełóż do garnka z polędwiczkami.
- Zalej całość wodą lub bulionem.
- Wsyp majeranek, tymianek, część posiekanej natki pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj ok. 20 minut.
- Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka z polędwiczką. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Na koniec posyp danie resztą posiekanej natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: