Szukasz świetnego przepisu na posiłek dla swojej rodziny w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na nadziewane paszteciki z ciasta francuskiego. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe
Co będzie potrzebne:
- 500 g ciasta francuskiego
- 30 g masła (roztopionego)
Do nadzienia:
- 250 g szynki
- 200 g prasowanego sera
- 30 g zielonej cebuli
- 25 g majonezu
- 3 g soli
- 3 g czarnego pieprzu
- 3 g słodkiej mielonej czerwonej papryki
Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem
Jak postępować:
1) Przygotować ciasto francuskie i przekroić je na pół.
2. Posmarować jedną połowę roztopionym masłem, a drugą położyć na wierzchu i ponownie posmarować roztopionym masłem. Złożyć i rozwałkować wałkiem do ciasta, zwinąć w rulon, a następnie wyciąć plastry w kształcie pasztecików.
3) Szynkę drobno posiekać i dodać do startego sera w misce. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieloną słodką czerwoną paprykę oraz majonez i wymieszać łyżką.
4. Dodać również posiekaną zieloną dymkę i ponownie wymieszać.
5. Nałożyć nadzienie na środek pasztecików i zlepić je palcami. Ułóż je równo obok siebie, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upływie tego czasu sprawdź, czy są upieczone, a jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika.
8. Podawaj je z miłością, wspaniałym smakiem i radością.
9. Smacznego!