Nadziewane paszteciki z ciasta francuskiego

fajnainspiracja.pl 3 miesięcy temu

Szukasz świetnego przepisu na posiłek dla swojej rodziny w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na nadziewane paszteciki z ciasta francuskiego. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe

Co będzie potrzebne:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 30 g masła (roztopionego)

Do nadzienia:

  • 250 g szynki
  • 200 g prasowanego sera
  • 30 g zielonej cebuli
  • 25 g majonezu
  • 3 g soli
  • 3 g czarnego pieprzu
  • 3 g słodkiej mielonej czerwonej papryki

Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem

Jak postępować:

1) Przygotować ciasto francuskie i przekroić je na pół.

2. Posmarować jedną połowę roztopionym masłem, a drugą położyć na wierzchu i ponownie posmarować roztopionym masłem. Złożyć i rozwałkować wałkiem do ciasta, zwinąć w rulon, a następnie wyciąć plastry w kształcie pasztecików.

3) Szynkę drobno posiekać i dodać do startego sera w misce. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieloną słodką czerwoną paprykę oraz majonez i wymieszać łyżką.

4. Dodać również posiekaną zieloną dymkę i ponownie wymieszać.

5. Nałożyć nadzienie na środek pasztecików i zlepić je palcami. Ułóż je równo obok siebie, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.

7. Po upływie tego czasu sprawdź, czy są upieczone, a jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika.

8. Podawaj je z miłością, wspaniałym smakiem i radością.

9. Smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału